Plafonról lelógó robotok segítik az időseket a házimunkában

Plafonról lelógó robotok segítik az időseket a házimunkában
A Toyota idei egyik legérdekesebb találmányai voltak az időseket segítő háztartási robotok. Van olyan, ami a plafonról lelógva végezné a feladatát, egy másik a lakásban követné tulajdonosát

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a Toyota név hallatán a legtöbbeknek egy autó ugrik be. Mindez a világ legnagyobb autógyártója kapcsán nem olyan nagy meglepetés, a cég azonban más területeken, többek között a robotikában is képviselteti magát. A vállalat fejlesztésekért felelős részlege, a Toyota Research Institute (TRI) nemrég ezen téren állt elő egy újdonsággal - vette észre a hvg.hu.

Az ENSZ számításai szerint a várható élettartam folyamatos növekedése miatt a következő három évtizedben globálisan több mint kétszeresére nőhet a 65 évesnél idősebb emberek száma. Mindez komoly kihívás elé állítja a társadalmat, hiszen egyre több embernek lesz szüksége arra, hogy idősotthonba kerüljön. Ezért a TRI olyan megoldásokon kezdett el dolgozni, amelyek segíthetnek a helyzet kezelésében.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a Toyota eszköze is az időseket segítené: egy olyan plafonra szerelhető szerkezetről van szó, ami elvégzi a tulajdonosa helyett a rábízott házimunkát.

A TRI elsődleges szempontja az volt, hogy a robot ne foglaljon sok helyet a lakásban, ezért, úgy alakították ki, hogy a szerkezetet a plafonra is fel lehessen rögzíteni. A gép mosogatni és elpakolni is tud, és csak programozás kérdése, hogy fizikai korlátait figyelembe véve milyen feladatot bíznak még rá a szakemberek.

A TRI emellett bemutatott egy olyan fejlesztést, ami képes óvatosan megfogni a kijelölt tárgyakat, egy olyat, amit kifejezetten mosogatásra fejlesztettek ki, és egy olyat is, ami a lakásban járva igyekszik segíteni az időseket. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot