Piszkálnak a neten? - Csevegőrobot segíti a fiatalokat a tudatosabb internethasználatban

Piszkálnak a neten? - Csevegőrobot segíti a fiatalokat a tudatosabb internethasználatban
Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

Az internet és a mobiltechnológia számos előnyt nyújt, de tudatos használata láthatóan egyre gyakrabban jelent kihívást a fiataloknak, miközben az ilyen témájú, akár iskolai oktatási programokban való részvétel nem mindig vonzó a számukra. Ez sok esetben aggodalmat okoz és nehezen megoldható feladatot jelent a szülőknek és a pedagógusoknak. Erre a kihívásra fejlesztett most új megoldást a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli: a ChatMate névre keresztelt, játékos online szolgáltatás gyakorlatilag egy párbeszéden vezeti végig a fiatalokat, miközben edukatív módon vezeti rá őket az adott téma, internetes veszélyhelyzet helyes megoldására. Így a fiataloknak élvezetes és könnyen befogadható formában nyújt segítséget – a márciusi induláskor – egyelőre három aktuális és fontos témákban: online zaklatás, digitális lábnyom és digitális jóllét.

Az online zaklatás olyan jelenség, amellyel sajnos egyre többen találkoznak, különösen az online térben. A chatbot segítségével a fiatalok megtudhatják, hogy hogyan ismerhetik fel az online zaklatást, mit tehetnek a megelőzés és a beavatkozás érdekében, valamint hogyan lehetnek segítségükre az ilyen helyzetekben.

A digitális lábnyom azokat az információkat jelenti, amelyeket az interneten hagytunk magunkról. Fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy az online tevékenységeik nyomot hagynak maguk után, és hogyan lehetnek ezek a nyomok hasznosak vagy károsak akár a jövőjük szempontjából.

A digitális jóllét a digitális világ használatának pozitív hatásaira fókuszál, és arra ösztönzi a fiatalokat, hogy építsenek ki egészséges és pozitív kapcsolatot az online világgal, ami magában foglalja az interneten eltöltött idő minőségét és mennyiségét is.

A chatbot írásban és hangüzenetekkel is képes kommunikálni a játékossal. A ChatMate hangját az ismert színész-énekes, Miller Dávid adja, aki munkájával és médiaszerepléseivel már jól ismert és kedvelt személyiség a ChatMate célközönségének.

A Prosuli.hu-n, Messengeren, Instagramon és Telegramon is elérhető ChatMate tehát lehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy esetpéldákon keresztül, aktív segítő részvétellel sajátítsák el az online biztonság és digitális jólét alapvető fogalmait. A chatbot szolgáltatás végleges formáját szakértők és pedagógusok bevonásával, valamint mesterséges intelligencia felhasználásával nyerte el, így egy igazán egyedi, a megcélzott korosztálynak vonzó megoldás születhetett.

A ChatMate csevegőrobot az alábbi linken érhető el: https://prosuli.hu/chatmate

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!