Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program
A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

A Magyar Telekom és az Informatikai és Könyvtári Szövetség közötti, Netrevalók program országos kiterjesztéséről szóló együttműködés bejelentő eseményére a 25. Internet Fiesta Pro Zárókonferenciáján március 27-én került sor.

A Fővárosi Szabó Ervin könyvtárral együttműködésben indult program idén március végétől új mérföldkőhöz érkezett – a fővároson kívül országszerte további 44 város könyvtára csatlakozik a kezdeményezéshez, így Budapesten 27, vidéken pedig további 48 könyvtárban lesznek elérhetők az ingyenes foglalkozások, fix időpontban, minden hónap 2. szerdáján.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel partnerségben országosan már több mint 500 középiskola diákjai kapcsolódhatnak be a programba, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertessék meg az időseket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújthatnak számukra.

A Netrevalók program a generációk közötti személyes kapcsolatra épít. Az idősek személyre szabott oktatást kapnak középiskolásoktól, az előadások alatt a saját eszközeiket használva a tudásszintjüknek megfelelően, a számukra fontos információkhoz jutnak hozzá, a saját tempójukban, van lehetőség ismétlésre, gyakorlásra. A fiatalok pedig hasznos közösségi munkát végezhetnek, azonnali sikerélményhez jutnak, miközben fontos ún. soft skillekre tehetnek szert, fejlődik a kommunikációs- és problémamegoldó képességük, empátiát, elfogadást és türelmet tanulnak.

Az együttműködés során a könyvtárak biztosítják a helyszínt és a kapcsolatot az iskolákkal, igazolják a közösségi szolgálatot a diákoknak, a Telekom pedig a program koordinációját, kommunikációját, az ehhez kapcsolódó online felületek és a diákoknak szánt felkészítő anyagok elkészítését vállalja. Továbbá a vállalat az eseményen bejelentette, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak digitális infrastruktúrájának fejlesztése érdekében.

A Magyar Telekom, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség közös célja, hogy kezdeményezéseivel, szolgáltatásaival és programjaival segítse a digitális írástudás elsajátítását és fejlesztését, a digitális kultúra megismerését.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Netrevalók, Telekom