Nézd meg, ki nyerte idén az Informatikai Innovációs Díjat!

Nézd meg, ki nyerte idén az Informatikai Innovációs Díjat!
A hivatalos indoklás szerint “a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért innovatív területeken (wolframszál fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés)”. Az elismerő oklevelet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára adta át Jörg Bauernek, a Tungsram elnök-vezérigazgatójának, mivel a hivatalos ünnepség a járványhelyzet miatt idén elmaradt.

Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztását titkos szavazással döntötte el.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, a zsűri társelnöke kijelentette: "A járványhelyzetben még inkább szükség van a kutatás-fejlesztésre és az innováció hajtóerejére, a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet a legfőbb motorja. Az Innovációs Nagydíj nem csak az ökoszisztéma szereplőit mozgatja meg évről évre azzal, hogy elismeri a legkiemelkedőbb hazai teljesítményeket ezen a téren, de az innováció társadalmi elfogadottságára is óriási hatással van."

“A versenyen globálisan versenyképes megoldások nyertek, és mi hisszük, hogy a nemzetközi elismeréseket begyűjtő Agritech ökoszisztémánk ilyen: a Tungsram legjobb minőségű termékei, mérnöki tudása és rugalmas projektszemlélete teheti a beltéri és vertikális gazdálkozást az élelmiszerbiztonságot és az éhezést legyőző megoldássá a világban”, mondta Jörg Bauer.

A 2019-ben elindult új innovációs projekttel a kialakulóban lévő beltéri vertikális növénytermesztés iparágába lépett be a Tungsram. A projekt célja, hogy létrehozzon a vertikális növénytermesztési technológiát mások számára is elérhetővé tevő moduláris szerkezetű, vertikális növénytermesztő rendszer prototípusát. A műszaki-fejlesztési innováció eredményeként 2020-ban megvalósult többféle, az Agritech üzletágban használatos lámpacsalád, az ún. Growth Cabinet, valamint az ezeket irányító szoftver háttér kifejlesztése. A múlt héten a Tungsram átadta első, 150 négyzetméteres kutatási céljú vertikális farmját a vállalat újpesti központjában. A kizárólag mesterséges megvilágítású, víztakarékos, növényvédőszermentes farm 575 millió forintból épült az ITM támogatásával.

A pályázat másik fele a hagyományos izzólámpában főszerepet játszó volfrámszál fejlesztésről szól: két éves fejlesztés eredményeképpen, a cég sikeresen kidolgozta egy olyan volfrámszál anyagát és gyártástechnológiáját, amely megfelel a legszigorúbb orvosi technikai előírásoknak is. A robotkarok működtetéséhez szükséges és a műtéti felhasználásra alkalmas volfrám huzal technológiájának kidolgozását a hajdúböszörményi szakemberek végezték. Munkájuk színvonalat jól mutatja, hogy az FDA, az USA Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hatósága egy vevő tesztjei alapján validálta a terméket és megkezdődhetett annak sorozatgyártása.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!