Nemzetközi kampányt indít a Telekom a STEM területen dolgozó nők láthatóságáért a képalkotó AI-ban

Nemzetközi kampányt indít a Telekom a STEM területen dolgozó nők láthatóságáért a képalkotó AI-ban
A technológiai, műszaki, természettudományokkal foglalkozó szektor női szereplőit szólítja meg a Telekom új, nemzetközi kezdeményezése, melynek célja, hogy adatokkal segítse a mesterséges intelligencia tanulását. A Dataset for Equality kezdeményezés azzal az ambícióval indult, hogy elősegítse az iparágban dolgozó nők láthatóságát, a virtuális térben egyaránt.

A tudattalan előítéletek gyakran befolyásolják az emberi döntéshozatalt, de vajon mentes-e az előítéletektől a mesterséges intelligencia? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gépek tévedhetetlenek, azonban hamar kiderül, hogy a mesterséges intelligencia is képes torzítani, melynek egyik lehetséges eredője épp az emberre és társadalmi sajátosságainkra vezethető vissza. Az AI rendszerek működésének alapjai a beléjük táplált hatalmas mennyiségű adat, melyekben a gépi tanulás segítségével képesek szabályszerűségeket keresni, majd a felismert minták segítségével később ismeretlen adatokról is döntést hozni. A több évtizedes társadalmi berendezkedés lenyomata az adatokból nem törölhető – ennek egyik eredménye például, hogy ma a legtöbb képalkotó algoritmus elsőre egy férfi fotóját generálja, ha IT vezető képét kérjük tőlük.

Az elmúlt évszázadban a nők forradalmi változásokat értek el a munkaerőpiacon, azonban a fenti jelenség is rámutat arra, hogy a STEM (természettudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) területen még mindig van mit tenni a láthatóság, elismertség érdekében.

Ezt a problémát felismerve indította el a Telekom Dataset for Equality kezdeményezését, megszólítva a STEM területen dolgozó női vezetőket, adataik megosztását kérve tőlük annak érdekében, hogy közös összefogással segítsék a mesterséges intelligenciák tanulását, megváltoztatva az általuk festett képet és hozzájárulva az iparágban dolgozó nők elismertségéhez.

“Bár a nők a technológiai ipar 26%-át teszik ki, a képgeneráló AI kizárólag férfiakat érzékel a szakmában. Ez nemcsak a jelen munkaerőpiacra gyakorol káros hatást, de a jövő generációinak pályaválasztási döntéseit is negatívan befolyásolja, hiszen a fiatal tehetségek azt látják, a tech nem nőknek való.” - nyilatkozta Urbán Ida, data scientist, a Dataset for Equality kampány nagykövete.

„A szerepmodellek, példaképek hiánya az egyik olyan akadály, mely a lányok elé gördül pályaválasztáskor. Különösen igaz ez a STEM területekre, holott, a jó példák bemutatása elősegítheti a pályaválasztás előtt álló fiatal nők döntését, hogy kutatói, tudományos, műszaki pályára lépnek-e vagy sem. Lányok Napján közel 50 középiskolás lányt fogadtunk székházunkban és olyan programot szerveztünk számukra, ahol kapcsolódni tudtak IT, műszaki, technológiai területen dolgozó női kollégáinkhoz, hogy első kézből tapasztalhassák meg a technológiai világ szépségeit. Ezen az eseményen indítottuk el Dataset for Equality kezdeményezésünket, mely szintén a példamutatást és a STEM területen dolgozó nők láthatóságát, elismerését segíti elő. Azért dolgozunk munkatársaimmal közösen, hogy a digitalizációval a társadalmunkat fejlesszük és ehhez elengedhetetlen, hogy mindenki megfelelő lehetőséget és reprezentációt kapjon ” – tette hozzá Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere.

„A Dataset for Equality egy olyan, szektoron átívelő, nemzetközi összefogással megvalósuló kezdeményezés, ami nemcsak ráirányítja a figyelmet a problémára, de az érintett 26% bevonásával aktívan is tesz annak felszámolásáért.” - vezet be a projekt hátterébe Balogh Zsolt, a DDB vezető kreatívigazgatója. „A projekt kommunikációs erejét a szokatlan, látszólag hatékonytalan adatgyűjtés adja. Egy furcsa kérdéssel fordulunk a tech iparban dolgozó nők felé: arra kérjük őket, hogy ajánljanak fel egy darabot személyes, szakmai adataikból. Ezekből létrehozhatunk egy olyan készletet, ami szabadon felhasználható a képalkotó mesterséges intelligencia modellek újratanítására.”

A Telekom által létrehozott, dedikált oldalon keresztül van lehetőség csatlakozni a mozgalomhoz mindazoknak, akik tevőlegesen is szeretnének hozzájárulni a változáshoz. A www.datasetforequality.com oldalon egy egyszerű, LinkedIn-bejelentkezés után a tech területen dolgozó nők titulusuk és fényképük beküldésével tudnak hozzájárulni a kezdeményezéshez. Az így beérkezett adatok transzparens és anonim módon kerülnek feldolgozásra, amikből egy etikailag és jogilag is tiszta adatkészlet készül. A Telekom a projektben a vizuális szintetikus médiapiac egyik úttörőjével, a vAIsual csapatával működik együtt, hogy valóban hasznos tréninganyag születhessen az AI képalkotók számára, amit ingyenesen elérhetővé tesznek az AI területein működő cégeknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!