Nem férünk hozzá az internet 90 százalékához a hagyományos keresőkben

Nem férünk hozzá az internet 90 százalékához a hagyományos keresőkben
Az interneten fellelhető tartalmak nagyjából csak mintegy egy tizedéhez férnek hozzá az olyan hagyományos keresők mint a Google vagy a Bing – világít rá a Systemfarmer nevű IT-cég, hozzátéve, hogy a maradék tartalmak mintegy 90 százaléka rejtett marad az átlagos felhasználók előtt.

„Az úgynevezett deep web jelentős része nem túlzottan érdekes. Ilyenek például a regisztráció után olvasható fórumok, vagy az olyan oldalak mint a netbank. De ugyanígy a deep weben van a levelezésünk, elrejtve a kíváncsi szemek elől” – mondta Földesi László, a Systemfarmer elnök-vezérigazgatója.

Dark web: áldás, vagy átok?

A deep webnek van azonban egy kevésbé „ártatlan” része, a dark web, azaz a sötét web. Ez a terrorizmus, a drogkereskedelem, a pedofília és általában a bűnözés melegágya – az egyik oldalról. A másik oldalról viszont a szabadság, a jogérvényesülés és a csalók leleplezésének terepe.

Számos országban, ahol diktatúra működik, keményen elnyomják a másképp gondolkodókat. Ők csak a dark netet tudják használni, hiszen így országuk hatósága előtt rejtve maradnak. Nagyon sokszor emberi jogi aktivisták is használják, sőt az olyanok is mint a WikiLeaks. Bár a számos korrupciós ügyet kiszivárogtató szervezetnek van nyilvános, mindenki számára elérhető honlapja, a dokumentumok feltöltése, a kapcsolatteremtés a dark weben keresztül történik.

Az egész dark web alapját jelentő titkosítási módszert az Egyesült Államok hadserege kezdte el fejleszteni. Egy olyan kommunikációs csatornát akartak létrehozni, ami lényegében lenyomozhatatlan. Elsőre talán furcsának tűnik, hogy ezt az egészet aztán nyílt forráskódúvá, bárki által szerkeszthetővé és használhatóvá tették, de valójában ez egy remek döntés volt – vélekedik Földesi. A rendszert annál nehezebb feltörni, minél többen használják – bonyolultabb, kevésbé lekövethető a kommunikáció. Várható volt, hogy a bűnözők gyorsan megtalálják a felületet. Bővebben: media1.hu.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: SEO, google