Neked milyen a lelkiállapotod krízishelyzetben? Ellenőrizd!

Neked milyen a lelkiállapotod krízishelyzetben? Ellenőrizd!
Egy krízishelyzet során azt gondolhatjuk, bárhogy próbáljuk, egyszerűen nem tudjuk leküzdeni az utunkban álló akadályokat. Lélektanilag egy olyan állapot, amikor úgy érezzük, az eddig bevált módszerek a problémák megoldására nem működnek többé, eszköztelenek vagyunk. Így lehet ez sokunkkal a jelenlegi krízishelyzetben is. Nagy szükségünk van tudatosságra, újratervezésre és egy stabil rendszer kialakítására.

Egy krízishelyzet erős érzelmi hatást okoz, gyakran változik érzelmi állapotunk és energiaszintünk is. Majd egy kis idő után megszokjuk a helyzetet és elkezdjük alkalmazni a szülőktől tanult viselkedésmintákat.

A bátor, megküzdő típus

Kihívásként tekint az előtte álló akadályokra, aktív és motivált, hogy megoldja a felmerülő problémákat. Magas energiaszinthez pozitív érzelmi állapot társul, amely magabiztosságot és produktivitást eredményez.

Aki azonnal leblokkol

Ha egy krízisállapot során alacsony energiaszinthez negatív érzelmi állapot társul, hajlamosak vagyunk mindent negatívan látni, reményvesztettnek és kimerültnek érezzük magunkat. Úgy gondoljuk, nem tudunk megküzdeni feladatainkkal, ilyenkor a rossz érzések sok energiát vonnak el tőlünk.

Ha nem gondolsz rá, nem létezik

Talán a leghatékonyabbnak tűnő viselkedés tagadni a krízishelyzetet, elkerülni a veszélyhelyzeteket. Ilyenkor pozitív érzelmi állapotban vagyunk, jól érezzük magunkat lelkileg. Békésen, higgadtan vészeljük át az előttünk álló időszakot, azonban energiaszintünk alacsony, így nincs motivációnk, lekéssük a tennivalókat, képtelenek vagyunk felvenni a ritmust és lépést tartani az idővel.

Folyamatos szorongásban

Ezt az állapotot a legnehezebb megélni. Dühösnek, feszültnek érezzük magunkat, magas energiaszint ellenére tele vagyunk negatív érzésekkel, amelyek azon túl, hogy teljesítményünkre is hatással vannak, le is betegíthetnek minket.

„Látható, hogy krízishelyzetben mind a négy típus érzelmileg sebezhetővé válik. Fontos, hogy a vezető ilyenkor minél pontosabb akciótervet kidolgozva támogassa csapatát lelkileg is, és segítsen, hogy kollégái, beosztottjai minél stabilabb kapaszkodókat találjanak munkájuk során.” – tanácsolja Kristóf Györgyi, a Hammel&Hochreiter Kft. interim menedzsmenttel foglalkozó vállalat tulajdonos - ügyvezetője, karriermenedzsment és interim szakértője. Györgyi szerint érzelmileg megnyugtató a munkavállalók számára, ha vezetőjüket egy biztos pontnak tekinthetik nap mint nap, aki magabiztosan irányít a káoszban is. Továbbá az is nagyon fontos, hogy rövidtávú célokat tűzzünk ki, ezzel is hozzásegítve magunkat és beosztottjainkat a végső megoldáshoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!