Miért jó az 5G? Példák az 5G előnyeire!

Miért jó az 5G? Példák az 5G előnyeire!
2019-ben került bemutatásra az 5G, amely egy következő generációs, a 4G-nél már jóval gyorsabb mobilhálózat. Bár egy átlag embernek nehéz elmagyarázni, hogy mire jó egy ekkora sebesség, azért valószínűleg ma már mindenki tapasztalja, hogy sokkal jobb válaszidővel rendelkezik, így akár már egy netes pingpong meccset is kezelni lehet. Már csak az a kérdés, hogy vajon mire jó a mindennapokban az 5G? Erre próbáltuk meg megkeresni a választ!

Az 5G-s sebesség

2022-re már rengeteg országban érhetőek el az 5G-s mobilhálózatok, amely az eddigiektől eltérően nem helyettesítik az előző generációt, hanem inkább kiegészítik azt. Az 5G a napjainkban legmodernebb hálózat, amely akár 10 Gbps letöltési sebességre is képes. Bár azt hihetnénk, hogy egy átlag szem nem látja a különbséget a kettő között, azért valljuk be, az elmúlt időszakban mindenki megtapasztalta, hogy mire képes az 5G.

Csak, hogy kicsit jobban lehessen látni, mire képes ez a hálózati sebesség, megemlítenénk, hogy egy offline pingpong meccsen egy ütés után a labda nagyjából 110 km/h sebességgel hasít a közel két és fél méteres asztal felett. Míg az emberi reakcióidő 180 ezredmásodperc, addig a valóságban sokkal gyorsabban történik a döntés. Ehhez az kell, hogy előre megbecsüljük, hogy hol lesz az a pont, ahol az ütő és a labda találkozni fog. Közben a szemünk a labda irányába megy, így lehetővé téve a jelzést a labda pattanásának várható helyéről és magasságáról. Amennyiben azonban az interneten játszunk ilyesfajta játékot, különösen fontos a sebesség, hiszen ez határozza meg, hogy képesek vagyunk-e követni a labdát és annak mozgását. Egy virtuális ütővel egy virtuális labda a cél, így a korábbi 4G-hez képest az 5G késleltetése 10 ezredmásodperc alatt van. Ez korábban négyszer ekkora volt, ami valljuk be, hatalmas különbség, így ez a sebesség hozzájárul a nagyobb nyerési esélyhez.

Az 5G fő "ígérete" tehát a sebesség. Ennek értelmében jóval gyorsabban töltődhet be minden weboldal, legyen szó webshopról, közösségi médiáról, vagy akár 3D mobil játékokról.

A gyártók számára nyújtott előnyök

A gyáriparnak különösen fontos volt az 5G bevezetése a mindennapi életbe. Ennek a kapcsolata sokkal megbízhatóbb, így mivel az eszközök számára egyre csak növekszik az egyes gyárakban, így lesz szükség arra, hogy ezek a készülékek könnyedén és megbízhatóan tudjanak csatlakozni az internetre, a rendszerre. Mivel alacsony a késleltetési idő, így kiválóan alkalmas az adatok rögzítésére, az elemzésre, illetve általa a valós idejű vezérlés is jóval könnyebb. Emellett nagy előnye a minőség, a gyártók végre elfelejthetik - így persze velük együtt mi magunk is – a jelkimaradást, a kapcsolat megszakadásának sokaságát.

Környezetvédelem az 5G segítségével? Lehetséges!

Talán eszünkbe se jutna, hogy milyen hatása van az 5G-nek a földre és a környezetre. A Massachusettsi Műszaki Egyetem, tehát az MIT megvizsgálta, hogy az 5G-nek és a különféle mobil infrastruktúráknak milyen szerepe van a karbonsemlegességnek. Kiderült, hogy ez az új technológia lehetővé teszi, hogy a legkörnyezetszennyezőbb ágazatok digitalizálódjanak, ez pedig akár 50%-kal csökkentheti az ipar szén-dioxid lábnyomát. A jelentés rámutat a termelési hatékonyság növelésére, a fenntarthatóságra, illetve az adatalapú karbonsemlegességnek az előtérbe helyezésére.

Eddig úgy tűnik, hogy egyre többen csatlakoznak az 5G-re. Az energiaipar mellett a feldolgozóipar és a szállítási ágazatok is felelősséggel tartoznak az üvegházhatású károsanyagkibocsátásért, hiszen rengeteg gázt termelnek. Az MIT szerin, ha az említett cégek lépést tesznek előre, akkor azzal merőben csökkenthetik a kibocsátási adatokat.

Az 5G előnyei a háztartások számára

Természetesen nemcsak a gyárakban van előnye az 5G használatának. Ha nem is akarunk otthoni pingpong meccset tartani online, akkor is bőven élvezhetjük az előnyeit ennek a kapcsolatnak. Mivel egyre többeknek van okosotthon rendszere, így a jövőben elengedhetetlen lesz hozzá használni az 5G sebességet, hogy minden előnyét ki tudjuk használni. Emellett persze nem mindegy, hogy mennyi idő alatt végzünk a home office-ban, hiszen valljuk be, egyre többen vágnak bele a vállalkozói létbe, egyre többen igénylik a lehetőséget a vállalatoktól, hogy heti pár alkalommal otthonról dolgozhassanak. Ehhez pedig megbízható kapcsolatra van szükség.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G