Megtalhatták az első bolygót, ami három csillag körül kering

Megtalhatták az első bolygót, ami három csillag körül kering
A Födltől nagyjából 1300 fényévnyire található a GW Orionis csillagrendszer, amiben három csillag kering egymás körül. És a jelek szerint egy-két bolygó is lehet ott.

Az elmúlt néhány évtizedben fény derült arra, hogy a Naprendszerünkön kívül is rengeteg bolygó található. Ezek némelyike épp úgy egy központi csillag körül kering, mint a Föld, mások egy bináris rendszerhez tartoznak. A csillagászok azonban most egy ennél is furcsább bolygó létezésére találtak bizonyítékot - írja a hvg.hu.

Az IFLScience a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban megjelent publikáció alapján azt írja, a kutatók a GW Orionis nevű rendszerben bukkantak a bolygó létezésére. Ez az Orion csillagképben található, nagyjából 1300 fényévnyire a Földtől, és összesen három csillagból áll. A hármas két tagja nagyjából 241 (földi) naponta kerüli meg egymást, míg a harmadik 11,5 (földi) év alatt teszi ugyanezt. Ez nagyjából annyi idő, mint amennyi a Jupiternek kell egy kör megtételéhez a Nap körül.

A csillagok körül úgynevezett protoplanetáris korong találhatók. Ez tartalmazza azokat az anyagokat, amelyekből a bolygók születnek. Ez a korong azonban három, furcsa helyzetben álló gyűrűből áll, ami meglehetősen szokatlan. A tudósok ezért szerették volna megérteni, mi okozza ezt az anomáliát, az általuk elékszített modellből pedig kiderült: a korongok elrendezése nem csak a csillagoknak, hanem más, egyelőre még ismeretlen, hatalmas méretű bolygóknak is köszönhető.

A csillagászok szerint ezeket nem lesz könnyű észlelni azzal a módszerrel, amit általában a bolygók felfedezésére használnak, a nagy távolság miatt pedig az sem opció, hogy nagy felbontású képet készítsenek a rendszerről. Az viszont biztos, hogy a csillagok körül van legalább egy nagy égitest, ami az egész rendszert furcsa helyzetben stabilizálja. Ez a bolygó idővel egyre nagyobb és nagyobb lehet, hiszen időről időre áthaladhat a protoplanetáris korongon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!