Meglepően kevés ideig válhatunk immunissá a koronavírusra

Meglepően kevés ideig válhatunk immunissá a koronavírusra
A koronavírus ellen termelt antitestek szintje ″egészen gyorsan″ csökken a megfertőződést követően – állapították meg brit kutatók.

Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában - számol be róla az MTI

A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül, és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek. Angliában eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyagtesztet a REACT-2 tanulmány részeként. A június vége és július eleje közötti időszakban lezajlott első teszteléskor 1000 emberből nagyjából 60-nál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak 1000-ből 44-nél embernél.

"Az immunitás egészen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után, és már most 26 százalékos csökkenést mutattunk ki az antitestekben" – mondta Helen Ward professzor, a tanulmány egyik készítője. Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid–19-et, a különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.

Az igazolt újrafertőzöttek száma rendkívül alacsony. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunitás csupán a márciusi-áprilisi tetőzés óta kezdett csökkeni.

A szakemberek szerint a második fertőzés enyhébb lehet az elsőnél, még ha az immunitás csökkent is, mivel a szervezetnek kell, hogy legyen egy "immunemléke" a vírussal való első találkozásról, és tudnia kell, hogyan védekezzen ellene.

Wendy Barclay professzor szerint az antitestek gyors fogyatkozása miatt nem feltétlenül kérdőjeleződik meg a jelenleg klinikai vizsgálatoknak alávetett vakcinajelöltek hatékonysága. "Egy jó oltóanyag jóval hatékonyabb lehet a természetes immunitásnál" – jegyezte meg a szakember.

Fotó: Pixabay

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!