Megérkezett Budapestre az új rollercég, a Whoosh

Megérkezett Budapestre az új rollercég, a Whoosh
Mintegy 750 elektromos Whoosh roller vár mostantól a közlekedőkre Budapest VI., VII. és VIII. kerületében. A Whoosh mikromobilitási szolgáltató kiemelt figyelmet fordít a biztonságra és a rolleres közlekedési kultúra fejlesztésére: rollereiket kizárólag az erre kijelölt parkolóhelyeken lehet leállítani, maximum 25 km/órás sebességgel lehet velük közlekedni, sétálóutcákban pedig automatikusan leállnak. Sőt ingyenes online közlekedési oktatóanyagot is kínálnak.

Lisszabon után immár Budapest három belső kerületében is bérelhetők a Whoosh mikromobilitási szolgáltató elektromos rollerei. A vállalat célja nemcsak az, hogy kényelmes, fenntartható és csúcsidőkben is gyors közlekedési módot kínáljon a fővárosiak és az ide látogató turisták számára, de kiemeleten fontos küldetésének tekinti a közösségi együttélés szabályainak betartását, a közlekedési kultúra fejlesztését és a közlekedésbiztonság javítását is.

Oktatási anyag a szabályokról, sebességkorlátozás és vigyáz a gyalogosokra

Ennek jegyében a Whoosh rollereit kizárólag a Budapest Főváros Önkormányzata és a fővárosi kerületek erre kijelölt mikromobilitási parkolóiban, az úgynevezett Mobi-pontokon lehet felvenni és leparkolni, a rendszer nem engedélyezi máshol a bérlés befejezését, a bérlet leállítását. A vállalat nagyon komolyan gondolja, a közlekedési kultúra fejlesztését, ennek jegyében az első bérlés előtt a felhasználóknak meg kell tekinteniük egy felvilágosító anyagot a rollerezés során betartandó közlekedési szabályokról és arról, hogy miként tudják úgy használni az eszközt, hogy ne zavarják a többi közlekedőt.

A rendszer emellett 25 km/órában korlátozza a rollerek maximális sebességét, de a zsúfoltabb útvonalakon ez 20 km/órára csökken. A biztonságot és a kulturáltabb „együttközlekedést” célozza, hogy bizonyos területekre, ahol a rollerek zavarhatják a gyalogosokat, nem lehet behajtani a Whoosh rollerekkel: egy figyelmeztető hangjelzést követően a járművek leállnak, ha a fedélzeti rendszer észleli, hogy a bérlő ilyen zónában jár. Ezeket a zónákat a Whoosh üzemeltetői jelölik ki, együttműködésben a Fővárosi Önkormányzattal és a kerületekkel.

Kedvező díjak, magas rendelkezésre állás

A Whoosh rendkívül kedvező tarifarendszerrel indul Budapesten: a bérlés indításának díja 50 forint, ezen felül pedig 35 forintos percdíj fizetendő. Az egy napon sokat közlekedőknek megéri 3990 forintért napijegyet váltani, amivel – a rollereket időközönként cserélgetve – akár minden tovább költség alól mentesülhetnek egy teljes napig. A rendszeres rollerezők számára pedig az kedvezményes árú heti (600 Ft) és havi (1300 Ft) bérlet ajánlott, melyekkel a bérlés indítási díjakat kerülhetik el a felhasználók. Azok a felhasználók, akik részt vesznek a Whoosh honlapján elérhető ingyenes közlekedésbiztonsági online oktatásban és sikerrel elvégzik a tesztet, egyszeri kedvezménnyel kezdhetik meg a szolgáltatás használatát.

A Whoosh három kerületben kezdte el a működését (VI. – Terézváros, VII. – Erzsébetváros, VIII. – Józsefváros), és a cég tapasztalt szakemberei gondoskodnak róla, hogy a rollerek a szolgáltatási területen egyenletesen, elegendő számban, magas akkumulátor töltöttségi szinttel álljanak a Budapesten közlekedők rendelkezésére.

A Whoosh telefonos ügyfélszolgálata minden nap reggel 9 és éjfél között érhető el magyar és angol nyelven, ahol diszpécserek állnak a felhasználók rendelkezésére. A vállalat járműparkja a legfiatalabbak között van az iparágban.

„Az elektromos rollerek a városi közlekedés legújabb szereplői közé tartoznak, de az elmúlt években bizonyították létjogosultságukat Budapesten is mondta el az indulás kapcsán João Pereira Reis, a WSH Mobility vezérigazgatója. – Tudjuk, hogy a magyar főváros vezetése kiemelt figyelmet fordít a fenntartható közlekedési módok terjedésére, a forgalomcsillapításra és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére, és ezekben a törekvésekben fontos szerep jut a mikromobilitásnak, azon belül pedig az elektromos rollereknek is. Mindemellett azt is tudjuk, hogy a város fontos célja és fenntartható működéshez elengedhetetlen a rollerezők harmonikus együttélése a közlekedés többi résztvevőjével. Éppen ezért a Whoosh kiemelt figyelmet fordít a közlekedési kultúra fejlesztésére. Budapest csodálatosan szép, pezsgő és élhető város – bízunk benne, hogy a következő években mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az is maradjon, nemcsak az itt élők, hanem az ide látogatók számára is.”

„Örömmel indítjuk útjára szolgáltatásunkat Budapesten, és elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a város utcái élhetőbbé váljanak minden közlekedő számára – mondta el Iváncsó László, a Whoosh Mobility HU Kft. ügyvezetője. – A Whoosh céljai összhangban vannak a Budapesti Közlekedési Központ törekvésével, hogy a mikromobilitás úgy járuljon hozzá a város fenntarthatóságához és élhetőségéhez, hogy közben nem zavarja a gyalogosokat és a többi közlekedőt. Hisszük, hogy az IoT alapú, adatközpontú megközelítésünk értékes információkkal szolgálhat a városfejlesztéssel és közlekedés tervezéssel foglalkozó szakemberek számára is.”

Fejlett IoT technológia: adatelemzés rollerek alapján

A Whoosh a legfejlettebb technológiával érkezett meg Magyarországra: minden rollerük fel van szerelve egy IoT (Internet of Things) modullal, amely valós időben képes nyomon követni a roller helyét, útvonalát és töltöttségi szintjét, sőt információt ad az útburkolat minőségéről is. A rendszer lopás esetén blokkolja a rollert, műszaki hiba esetén pedig nem engedi elindítani a bérlést. Az IoT modul révén begyűjtött adatok elemzésével lehetséges elemezni a mikromobilitási útvonalakat, a rollerezők felhasználási szokásait, ami hasznos információkat adhat a Budapest közlekedési rendszerét tervező szakembereknek is.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!