Megdöbbensz, ha meglátod, mennyi pénzt hoznak a zsarolóvírusok

Megdöbbensz, ha meglátod, mennyi pénzt hoznak a zsarolóvírusok
Azt ugyan tudjuk, hogy a zsarolóvírusok fejlesztői igen nagy nyereségre törekszenek. Ez újonnan létrehozott weboldal valós időben számszerűsíti, mennyi pénzre tesznek szert a legnagyobb ransomware bandák.

Egy biztonsági kutató, Jack Cable hozta létre a Ransomwhere nevű weboldalt, ami dollárra átváltva mutatja meg az amúgy bitcoinban kifizetett váltságdíjakat, de. (Az oldal a fizetés napjának árfolyama alapján számítja ki a bitcoin amerikai dollárban kifejezett értékét.)

Többféle lebontásban is meg lehet nézni a kifizetéseket: minden időkre, ebben az évben, ebben a hónapban, ezen a héten (úgy tűnik, most csendesebb időszakot élünk). A legnotóriusabb REvil csapat például már több mint 11 millió dollár „bevételre” tett szert ebben az évben, de például a szintén ismert nevű Darkside keresete is közelíti a négy és félmillió dollárt.

Jack Cable elmondta, mi késztette az oldal létrehozására. Szerinte ma még nincsenek átfogó nyilvános adatok a ransomware-kifizetésekről. Oldala ezt a hiányt hivatott pótolni a ransomware-csoportokhoz tartozó bitcoin tranzakciók nyomon követésével. Az oldalról bárki letöltheti az adatokat, és bárki jelezheti, ha zsarolóvírus áldozata lett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!