Már több mint 120 évvel ezelőtt megjósolták a mesterséges intelligenciát

Már több mint 120 évvel ezelőtt megjósolták a mesterséges intelligenciát
Előkerült egy újságcikk, amelyet Nikola Tesla feltaláló írt egy magazinba még 1900 nyarán, és amiből kiderül, hogy a feltaláló nemcsak az internet és a mobiltelefon térnyerését jósolta meg előre, hanem a mesterséges intelligenciáét is.

A mesterséges intelligencia jelenleg virágkorát éli, és a fejlődés az elmúlt években olyan gyorssá vált, hogy napról napra érzékelhető - írja az index.hu. Száz évvel ezelőtt már önmagában az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer eljön az az idő, amikor mobiltelefonon keresztül fogjuk tartani egymással a kapcsolatot, illetve az interneten keresztül minden tudás elérhetővé válik, és az akkori technológia még a kanyarban sem volt az utóbbi időszakban tapasztaltakhoz képest. A világ fejlődéséhez pedig nagyban hozzátett Nikola Tesla is, akinek 146 szabadalmát jegyezték be életében, illetve róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét.

A feltaláló elsősorban az elektromosság, a mágnesség és a gépészet területén tevékenykedett, és hozzá fűződik például a Tesla-tekercs, a váltakozóáramú motor, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása. Tesla a munkássága során már többek között az internet és a mobiltelefon térnyerését is megjósolta, ám egy nemrég előkerült cikk szerint hasonlóképp látta előre a mesterséges intelligencia megjelenését a mindennapi életünkben.

Saját elmével bíró gépezetek

Nikola Tesla már Az emberi erő növelésének problémája című könyvében szót ejtett a saját elmével rendelkező gépekről, viszont ezzel kapcsolatos álláspontját ezt követően egy újságcikkben fejtette ki bővebben. A feltaláló – aki többek között Magyarországon élt és dolgozott – egy olyan jövőképet festett, miszerint eljön az idő, amikor egyes emberi feladatok elvégzésére mesterséges intelligenciával rendelkező robotok segítségét fogják kérni – ahogy ezt napjainkban tapasztaljuk is.

Bármennyire is lehetetlennek tűnik jelenleg, de létre lehet majd hozni egy olyan gépet, aminek saját elméje lesz – írta a kötetben, míg a The Century Magazine-ban megjelent cikkben így írt ezen elképzeléséről:

Függetlenül minden segítségtől, teljesen magára hagyva képes lesz az érzékeny alkotóelemeit érintő külső hatásokra válaszul számos műveletet végrehajtani, mintha lenne intelligenciája. Képes lesz követni egy meghatározott irányt, vagy engedelmeskedni a jóval előre adott parancsoknak. Képes lesz megkülönböztetni, mit szabad megtenni és mit nem, és a tapasztalatok, benyomások határozzák majd meg későbbi cselekedeteit.

Ahogy azt a Wardenclyffe-ben található Tesla Science Center állítja, a feltaláló sorait ma már a legtöbben egy filozófiai értekezésnek tartják arról, hogyan lehet kielégíteni az emberiség növekvő energiaszükségletét. Mint Joseph Sikorski, a központ egyik bizottságának tagja kifejtette, Tesla előre látta az emberektől függetlenül gondolkodó gépek korát, amelynek legjobb példája az általa megalkotott távirányítós csónak, ami magában foglalta többek között a rádiózás és a robotika alapvető szabadalmait – ezt a technológiát a mai drónok előfutárának tekintik.

Új korszak

Az előbb említett könyvön, illetve újságcikken kívül Tesla az 1890-es években egy, a Purdue Egyetem professzorának, Franklin Miessnernek írt levelében is megjegyezte, a tevékenységét sosem szerette volna olyan gépekre korlátozni, amelyeket távolról lehet irányítani, hanem afféléket is létre akart hozni, amik saját intelligenciával rendelkeznek.

Azóta sokat fejlődött a találmány, és azt hiszem, nemsokára be tudom mutatni azt a mechanikus gépet, ami úgy fog viselkedni, mintha megszállta volna az értelem, anélkül, hogy külsőleg irányítást kapna – fogalmazta meg, hozzátéve, ez egy új korszak kezdetét fogja jelölni a mechanikában. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!