Már nem csak társkeresőn vadásznak a kibercsalók

Már nem csak társkeresőn vadásznak a kibercsalók
A világjárvány kezdete óta egyre kifinomultabbá és kiterjedtebbé váltak a kibercsalások. A csalók ma már az összes jelentős közösségimédia-platformon vagy akár közvetlen üzeneteken keresztül is célba veszik az embereket, és nem korlátozzák magukat kriptovalutákra, hanem igyekeznek lenyúlni az aranyat, valutát és más értékeket is.

A Sophos brit kiberbiztonsági vállalat elemzése két kiterjedt, jelenleg is működő „pig butchering” (disznóvágás) vagy „sha zhu pan” csoportról szól (ezek komplex és hosszan tartó pénzügyi átverések, amelyek az áldozatoknak több milliójába is kerülhetnek), amelyeket Ázsiából irányítanak a csalók. Az egyik, hongkongi székhelyű kör egy hamis aranykereskedő piaccal bír, míg a másik, kambodzsai székhelyű kör a kínai szervezett bűnözéshez kötődik, és mindössze egy hónap alatt félmillió dollár értékű kriptovalutát hozott a csalóknak. Mindkét átveréssel a Sophos vezető fenyegetéskutatóját, Sean Gallaghert vették célba Twitteren és szöveges üzeneteken keresztül, nem pedig társkereső appokon, ami az áldozatok felkutatásának és célba vételének korábban megszokott terepe volt.

"Két éve követjük és vizsgáljuk a CryptoRom nevű »pig butchering« átverések csoportját. Ezek a csalások romantikázó csalikra építenek, ahol a csalók társkereső appokon keresztül keresik meg a potenciális áldozatokat, majd arra kérik őket, hogy fektessenek pénzt hamis kriptovalutás alkalmazásokba. Ám a CryptoRom valójában csak a jéghegy csúcsa. A világjárvány kezdete óta a kibercsalások e típusa hatalmas mértékben kiterjedt" – mondta Gallagher.

A cikk teljes tartalma az Indexen érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!