Lángokban áll az internet egy szoftverhiba miatt

Lángokban áll az internet egy szoftverhiba miatt
Egy igen elterjedt szoftver sebezhetősége miatt kiberbűnözők könnyen bejuthatnak a cégek és szervek belső hálózataiba. Szakértők szerint az elmúlt évek legsúlyosabb számítógépes sérülékenységéről van szó, melyet több hét kijavítani.

Cégek és szervezetek millióit, rajtuk keresztül pedig rengeteg felhasználót veszélyeztet az Apache cég által gyártott szoftver sebezhetősége. A „Log4Shell” névre keresztelt hibát egy nyílt forráskódú naplózási programban fedezték fel, melyet vállalati és kormányzati rendszerek is előszeretettel alkalmaznak. A The Guardian szerint a hiba miatt az alapszintű programozói tudással rendelkezők is bejuthatnak belső hálózatokba, ahonnan értékes adatokat nyerhetnek, manipulálhatják azokat, esetleg rosszindulatú programokat indíthatnak el – írja a HVG.

A szakértők szerint az elmúlt évek legsúlyosabb számítógépes sebezhetőségével állunk szemben, a problémát egy 1-től 10-ig terjedő skálán 10-esre értékelték.

„Az internet jelenleg lángokban áll” – mondta Adam Meyers, Crowdstrike kiberbiztonsági cég egyik alelnöke. Véleménye szerint a kiberbűnözök már péntek reggel fegyverként kezdték használni a szoftverhibát.

„Nehéz lenne olyan vállalatot találnom, amely nincs veszélyben”- mondta Joe Sullivan, a Cloudflare biztonsági főnöke.

A Tenable biztonsági cég vezérigazgatója, Amit Yoran szerint nem kizárt, hogy a számítástechnika történetének legsúlyosabb hibájával állunk szemben.

A hiba javítása becslések szerint legalább két hetet vesz igénybe. A frissítést a nagyobb cégek gyorsan telepíteni tudják, a kisebbeknek viszont hosszabb időbe telik majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!