Kriptovaluta bányászatra kényszeríti a brazilokat a munkanélküliség

Kriptovaluta bányászatra kényszeríti a brazilokat a munkanélküliség
A pandémia lezárások miatti növekvő munkanélküliség és a gazdasági bizonytalanság nyomán egyre több brazil fordul a kriptovaluta bányászat felé. Már a hírhedt favelákban is bőgnek az altcoinok bányászatára specializált videokártya rigek, mivel egy viszonylag alacsony beruházással is többet lehet bányászattal keresni, mint az átlag havi fizetés.

A koronavírus járvány súlyos károkat okozott Brazíliának, az ország egyike azoknak, ahol a legtöbb halálos áldozatot követelte a vírus, eddig több mint 450 000 ember halálát okozta. Dél-Amerika legnagyobb gazdasága 2020-ban 4%-ot zsugorodott, aminek következtében évtizedes rekordszintre ugrott a munkanélküliség: 14.3 millió munkanélkülit tartanak számon, jelentette még az év elején a nemzeti statisztikai hivatal - írja a bitcoinbazis.hu.

A sivár gazdasági kilátások arra késztetik a brazilokat, hogy új módszereket keressenek a megélhetéshez. A Portal do Bitcoin friss cikke szerint az országban egyre több ember fordul a kriptovaluta bányászat, mint alternatív jövedelemforrás irányába. A hardverimport statisztikákat és az áramfogyasztás megugrását mutató kormányzati adatok a tendencia erősödéséről árulkodnak.

A jövedelmezőség régiónként és a bányászfarm méretétől függően változik, szóval a Portal do Bitcoin hasábjain megszólaltatott 34 éves Piumhi-i diák csak magára nézve valid adatokat tudott közölni. Ezek szerint Expedito Felipe januárban kezdet ell ethert (ETH) bányászni jövedelem diverzifikáció érdekében és mintegy 47 000 reált (mintegy 2.5 millió forintot) fektetett videokártyákba és alkatrészekbe. A befektetésével havonta 3000 – 5000 reál közötti bevételre tesz szert (kb. 160 000 – 272 000 forint) és mintegy 30 000 forint értékű reált költ áramra.

Pontos adatok hiányában nehéz pontosan megbecsülni a garázsbányászat valós nagyságát Brazíliában, de közvetett mutatók azt indukálják, hogy virágzik. Több magas létszámú Facebook-csoport is technikai útmutatókat biztosít a témában, továbbá több százezres megtekintésű videókat találni a a YouTube-on. Egyes közösségi média jelentések szerint a rigek még Brazília legszegényebb negyedeiben, a favelákban is telepítésre kerültek.

Virágzik a hardverimport

A munkanélküliség és a brazil reál leértékelődése részben megmagyarázhatják a bányászati boomot az országban, de José Guilherme Silva Vieira, a Paranai Szövetségi Egyetem közgazdaságtan professzora szerint a becsült pozitív különbség a megtérülés és a költségek között az, ami a brazilok érdeklődését igazán felkeltette a kriptók iránt.

A videokártyák elengedhetetlen hardverelemei az otthoni altcoin bányászatnak és emiatt Brazíliában az évben jelentősen megugrott a hardverimport is. Az Ipari, Külkereskedelmi és Szolgáltatási Minisztérium által összeállított adatok szerint a brazil vállalatok csak az első negyedévben 106 millió reálért (több mint 5.7 milliárd forintért) importáltak GPU-kat, ami négyszeres növekedést jelent 2020 azonos időszakához képest.

Egyes területeken az áramfogyasztás is megugrott. A kormánytól még nem érkezett hivatalos statisztika arról, amely a megnövekedett energiafelhasználást összekapcsolná a kriptovaluta bányászattal. Az viszont tény, hogy Brazília egyik legnagyobb áramelosztója, az Enel Distribuição São Paulo csak 2020-ban 69 000 áramlopási esetét fülelt le a közmű által kiszolgált 24 településen. Ez közel 20%-kal több, mint az előző évben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!