Kínában is felébredtek a techcégek, jöhetnek a kínai ChatGPT-k

Kínában is felébredtek a techcégek, jöhetnek a kínai ChatGPT-k
A ChatGPT körüli felhajtástól nemcsak a Google rezelt be annyira, hogy egyből visszahívta egykori alapítóit, Larry Page-et és Sergey Brint a válságértekezletekre, hanem a kínai techcégek is, amelyek sorra jelentik be nagy nyelvi modelleken alapuló chatbotjaik fejlesztését.

Mindez annak ellenére van így, hogy Kínában az OpenAI nem tette elérhetővé a szoftvert, így a lakosság csak VPN hálózaton és külföldi telefonszámokon keresztül férhet hozzá.

Habár a kínai techóriások, mint a Baidu vagy az Alibaba, már évek óta dolgoznak saját mesterséges intelligenciára törekvő algoritmusaikon, a kínai chatbotok eddig inkább a társas interakciókat tökéletesítették – mint például a WeChat szuperappja, a milliók magányát csökkentő virtuális barát és barátnő, XiaoIce –, a ChatGPT viszont inkább szövegírásban, kódolásban és egyéb nyelvi feladatokban jó.

A Reuters pénteken adott közre egy összeállítást a rivális kínai projektekről.

  • A Baidu három napja jelentette be, hogy márciusban fejezi be az Ernie Bot nevű, ChatGPT-szerű projektjének belső tesztelését.
  • Az Alibaba szerdán közölte, hogy nekiállt lefejleszteni saját ChatGPT-jét, ami jelenleg szintén belső tesztelés alatt áll. Hozzátették, hogy a generatív tanuló algoritmusok és a nagy nyelvi modellek már kutatóintézete, a Damo Akadémia 2017-es megalapítása óta a cég látóterében vannak.
  • A Tencent csütörtökön jelentette be, hogy elkezdte feltérképezni a ChatGPT-eszközök technológiáját és továbbra is olyan jellegű mesterségesintelligencia-kutatásokba invesztál, ahol már vannak erőforrásai – ez a gépi tanulási algoritmusok és a természetes nyelvfeldolgozás.
  • Az e-kereskedelemmel foglalkozó JD.com pénteken adott hírt arról, hogy elindítja a ChatGPT-hez hasonló ChatJD nevű, elsősorban üzleti szoftverét.
A cikk teljes tartalma a Qubit. oldalán olvasható el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!