Katonák helyett robotok?

Katonák helyett robotok?
Jelenleg majdnem 10 ezer katona hiányzik a brit hadseregből, amit a jelek szerint robotokkal helyettesítenének.

A jövőben teljesen mást jelent majd a gépesített hadosztály kifejezés – legalábbis, ha megvalósul a brit hadsereg terve. Nick Carter, a brit fegyveres erők parancsnoka arról beszélt a Sky News-nak adott interjújában, hogy ha minden az eltervezett ütemben zajlik majd, 2030-ra a brit hadsereg negyede robotokból állhat majd - írja a hvg.hu.

Bár határozott elképzelésekről nem beszélt, annyit elárult, hogy ezek a robotok a konfliktusok frontvonalában, vagy azok közelében teljesítenének szolgálatot.

A Guardian szerint több szempontból sem lenne meglepő, ha ilyen irányba mozdulna el a brit hadsereg. Egyfelől a tendenciák is azt mutatják, hogy a harcászatban egyre több robotot fognak majd alkalmazni a hadseregek, másfelől pedig a briteknél komoly problémát jelent az utánpótlás biztosítása.

A lap szerint az elmúlt években sokkal kevesebben csatlakoztak a hadsereghez, mint szerették volna. Jelenleg 73 870 katona teljesít szolgálatot, miközben az elvárható minimum 82 050 fő lenne. A robotok viszont orvosolhatnák ezt a létszámhiányt, sőt, velük akár bővülhet is a hadsereg.

Ebben ugyanakkor nem lehetünk 100 százalékosan biztosak, a jelenlegi álláspont szerint ugyanis a harci robotokat – például a drónokat – embereknek kell vezetniük, vagyis önállóan nem dönthetnek arról, hogy megtámadnak-e egy célpontot. Emiatt viszont éppen, hogy több emberre lesz majd szükség, igaz, ők sokkal nagyobb biztonságban lehetnek majd, mint ha a harctéren szolgálnának.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot, katona, hadsereg