Indul az augusztusi csillaghullás

Indul az augusztusi csillaghullás
Három éve rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozatot, amely során az ország számos pontján kémlelhetik a csillagokat a fényes égbolt iránt érdeklődők, szakértők segítségével.

A kezdeményezés két lelkes szegedi csillagász, Barna Barnabás és Ordasi András ötletéből indult két évvel ezelőtt, amikor is elsőként 25 helyszín, majd egy évvel később 50 helyszín került be a programsorozatba - írja a 24.hu.

Idén augusztus 5 és 14 között pedig már több mint 85 helyszínen – az ország határain is túlnyúlva – várják az érdeklődőket.

A megvalósítók és az előadók között vannak hivatásos és amatőr csillagászok, illetve csillagász társaságok is. A tíz napon át tartó esemény, ami e hét vasárnapig tart, távcsöves programokkal, hullócsillag-számlálással, csillagászati előadásokkal, csillagképmustrákkal és planetáriumi bemutatókkal várja az érdeklődőket. Az esemény bemutatóján Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója elmondta, az elkövetkező két hétben mindenkinek érdemes lesz az égre emelni a tekintetét, nem csak a csillagászoknak.

Augusztus első és második hetében ugyanis különösen jó alkalom nyílik arra, hogy égi jelenségeket figyeljünk meg: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesíti majd az éjszakai égboltot.

2022-ben a Perseidák várhatóan augusztus 11-12-én éri el maximumukat.

A meteorrajt a 109P/Swift-Tuttle üstökös hozza létre. A Föld minden évben találkozik az égitest törmeléksávjával, ilyenkor a légkörbe belépő apró darabkák elégésük során hoznak létre látványos fényjelenségeket. A meteorraj a Perseus csillagkép felől érkezik, de bárhol feltűnhetnek. A sikeres megfigyeléshez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, hiszen az emberi szemnek nagyjából 20 percbe is telhet, míg alkalmazkodik a sötétséghez. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: csillagászat