Hatalmas aszteroidák közelednek a Föld felé

Hatalmas aszteroidák közelednek a Föld felé
Több nagy méretű aszteroida közeledik a következő hetekben a Föld felé. Noha csillagászati értelemben közel jönnek majd, de a Föld mellett így is több millió kilométerre suhannak el.

A nyilvántartott aszteroidákból pénteken és szombaton is haladtak már el mellettünk, a cikk pedig megjegyzi, hogy november 13-án közelíti meg bolygónkat a 2004 UE nevű aszteroida, mely akkora, mint az Empire State Building, és négymillió kilométerre megy majd el mellettünk - számol be róla az index.hu.

Szerencsére annak, hogy egy ekkora aszteroida eltalálja a bolygónkat, nagyon kicsi az esélye, már önmagában azért, mert kevés az ilyen nagy méretű belőlük

– fogalmazott az ABC Newsnak Paul Chodas, a NASA CNEOS (Földközeli Objektumkutatások Központja) kisbolygófigyelő központ vezetője.

A központ követi és regisztrálja a földközeli objektumokat, hogy a közeli esetekkor a csillagászok tudják, hol és mikor haladnak el a kisbolygók a Föld mellett, valamint megfigyelhessék a mozgásukat. A legnagyobb közeli objektum az Apophis volt idén, amely még márciusban haladt el mellettünk, a NASA adatai szerint ez több mint 300 méter széles volt.

Az Index is beszámolt róla, hogy a NASA útnak indította szombaton a Lucy űrszondát, amely csaknem hat év repülés után éri el a Jupiter bolygót kísérő aszteroidákat, de 6 és fél milliárd kilométeres útján is rekordszámú aszteroidát fog tanulmányozni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: aszteroidák