Három dolog, ami miatt jobb lesz nekünk 2021-ben Bill Gates szerint

Három dolog, ami miatt jobb lesz nekünk 2021-ben Bill Gates szerint
Bill Gates arra figyelmeztet: idén nem csak rossz dolgok történtek. Bár a koronavírus-járvány negatív hatásai a világ minden táján érződtek, de például az pozitív, hogy a kutatók megfeszített munkája révén mostanra kész a vakcina, ami ritkán látott összefogást is eredményezett.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a 2020-as évet szívesen elfelejtené mindenki. Bár az idei esztendő valóban nem lesz a kedvencünk, az év végéhez közeledve már nemcsak 2021 látszik, hanem a fény is az alagút végén. A koronavírus elleni vakcinát nemcsak kifejleszteni sikerült, de már el is kezdték beadni azt, ami optimizmusra adhat okot, hiszen így legyőzhetővé válik a pandémia.

A jövőt azonban nem csak emiatt láthatjuk biztatónak. Bill Gates egy karácsony előtti blogbejegyzésében arról írt, hogy három olyan dolog is van, ami 2020-hoz képest jobbá és biztonságosabbá teheti a 2021-es évünket - szúrta ki a hvg.hu.

Az egyik, hogy a már engedélyt kapott oltóanyagok – mint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinája – jó hatással lesznek majd a többi szérum fejlesztésére is. A Microsoft társalapítója szerint ugyanis az összes védőoltás, amit jelenleg tesztelnek, a koronavírus ugyanazon részét támadja, mint amit az első kettő is. Most pedig, hogy már példa is van arra, hogy a dolog működik, a fejlesztés is felgyorsulhat.

Gates szerint a koronavírus-járvány egy másik pozitív hozadéka – ami 2021-ben is érezteti majd hatását –, hogy ritkán tapasztalható együttműködéseket láthattunk a pandémia legyőzése érdekében. Jó példa erre a vakcinagyártás: a világ legnagyobb oltóanyag-gyártója, a Serum Institute of India például vállalta, hogy egy más cég – az AstraZeneca – által fejlesztett vakcina elkészítésére használja fel a gyártási kapacitását.

Mivel a termelés már megindult, így ha engedélyezik a szérumot, az a fejlődő országok számára is elérhetővé válik. Ehhez csatlakozott anyagi segítséggel a Bill és Melinda Gates Alapítvány is, amely átvállalta a veszteségek egy részét, hogy olcsón lehessen kínálni ezen országok számára az oltóanyagot. Mindez olyan, mintha a Mercedes felajánlaná az egyik gyárát a Teslának, hogy abban szereljék össze a Model 3-at.

Gates szerint mindezek mellett az is pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt egy év munkájának köszönhetően mostanra olyan Covid-teszteket is sikerült kifejleszteni, amelyeknél a mintavétel jóval kevésbé kellemetlen, mint az orrból és garatból vett minta esetében. Ez pedig nemcsak a betegek számára jelent előnyt, hanem az egészségügyi személyzet számára is: mivel nem kellemetlen, így tüsszenteni és köhögni sem kell tőle, ez pedig csökkenti a megfertőződés esélyét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Bill Gates, vakcina