Hamarosan véget érhet a Google egyeduralma

Hamarosan véget érhet a Google egyeduralma
A Google egyértelműen uralja az internetes keresések piacát a maga 90 százalék feletti piaci részesedésével, habár bőven lenne alternatíva.

Ott van például az adatbarát DuckDuckGo, a Yahoo, a Neeva, az Ecosia, vagy épp a Microsoft tulajdonában lévő Bing. Ez utóbbi keresőmotor a hírek szerint nagy lépést tehet a valódi verseny felé, ugyanis hamarosan beépítik az egyik legeredményesebb chatbotot a rendszerbe – írja a Gizmodo nyomán a 24.hu.

A Microsoft az OpenAI ChatGPT elnevezésű mesterséges intelligencián alapuló chatbotját hívhatja segítségül a Google elleni harchoz. Napjaink egyik legfejlettebb, mesterséges intelligencián alapuló szoftvere meglepően eredményes, és sokoldalúan felhasználható: képes új stílusba átkonvertálni egy már meglévő, ember által írt szöveget, de saját chatbotot is létre tud hozni, sőt képes saját forráskód elkészítésére, és ember által írt kód javítására is alkalmas.

A rendszerrel már a szakemberek is komolyan számolnak. Paul Buchheit, a Gmail egyik megalkotója például azt mondta korábban, hogy a ChatGPT pár éven belül komoly nehézségeket jelenthet a Google-nek. Véleménye szerint többek közt boríthatja a cég üzleti modelljét, sőt még az internetes kereső találati oldala is háttérbe szorulhat, de akár meg is szűnhet miatta.

Ennek oka, hogy a program egyszerűen pontosabb eredményeket ad ki feltett kérdésre, mint az emberek milliárdjai által napi szinten használt kereső. A chatbot folyamatosan tanul az emberi visszajelzésekből, emellett az is előnyére válik, hogy nem befolyásolják az eredményeket a fizetett hirdetések. Az újdonság várhatóan márciusban jelenik majd meg a Bing keresőjében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: google