Halálra gázolt egy motorost egy önvezető Tesla

Halálra gázolt egy motorost egy önvezető Tesla
A részleges önvezető funkciókkal összefüggésbe hozható balesetek nagy része elkerülhető lett volna, ahogyan valószínűleg a mostani tragédia is.

Súlyos, halálos kimenetelű baleset történt a hétvégén az amerikai Utah állambeli Draperben, amikor egy Tesla belecsapódott egy előtte közlekedő motorosba - írja a leet.hu.

A hatóságok és a Tesla sofőrje szerint a jármű az Autopilot módban közlekedett, amikor az nagyobb sebességgel konkrétan maga alá gyűrte az előtte haladó motorost. A Tesla tulajdonosa saját elmondása szerint nem vette észre a motorost, így nem tudta megakadályozni a balesetet.

A motoros a helyszínen szörnyethalt.

A horrorbaleset azonban több súlyos problémára is rámutat. A tragédia ugyanis könnyen elkerülhető lett volna, ha a Tesla sofőrje a vállalat figyelmeztetései és hivatalos útmutatója szerint használja a részleges önvezetésre képes Autopilot funkciót. Részleteket a tragédiáról nem tudunk, azt azonban igen, hogy a Tesla világosan kiköti a funkció használatának módját, azaz a sofőr aktív jelenlétével és figyelmével, kormányra tett kézzel, beavatkozásra készen lehet Autopilottal utazni.

Ugyanakkor az Autopilot rendszere is hibádzik, hiszen ettől függetlenül is észlelnie kellett volna az autó előtt közlekedő motorost – kivéve ha az hirtelen vágott be elé (ezért a sofőr), de tekintve, hogy a Tesla haladt gyorsabban, ez aligha valószínű. Az Autopilot hibái pedig azért problémásak, mert Elon Musk rendre eltúlozza a képességeit, így többen elbízzák magukat a használatakor, ami efféle tragédiákba torkollhat. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!