Gyűlölöd a reggeli tömeget? Segít a Google!

Gyűlölöd a reggeli tömeget? Segít a Google!
Bővebb információk a járatokról, járatonként a zsúfoltsági adatokról és virtuális visszatekintés arról, hogy mikor merre jártunk.

Összesen száz ország több mint tízezer közlekedési szolgáltatójával dolgozik együtt a Google, hogy segítse a korlátozások után a normálisra visszaálló élet során az utasokat abban, hogy elkerüljék a tömeget, és biztonságosan ingázhassanak - írja az Index.

Magyarországról egy ideje már elérhetők a BKK adatbázisa alapján a Google Térkép útvonaltervezőjében a valós idejű közlekedési adatok, most ezen funkciók bővültek.

Ha utat tervezünk A-ból B pontba, a korábbi „pontosan érkezett-e a járat”, és „zsúfolt-e a járat” helyett utazásunk során megadhatjuk, hogy

 

  • a járművön van-e ülőhely és állóhely,
  • mennyire zsúfolt a vonalon a megálló és a jármű,
  • akadálymentesített-e a jármű és a peron; s ha igen, milyen módon,
  • mennyire van meleg a járművön,
  • van-e biztonsági szolgálat vagy kamera.

 

Ezeken felül – szó szerint, hisz a jelzés az útiterv összegzésének tetején jelenik meg – a Goggle Térkép figyeli és jelzi, mennyire zsúfolt célunk és környezete.

A nagyobb városokban, például New Yorkban vagy Sydney-ben az alkalmazás jelezni fogja, hogy egy adott metrószerelvény melyik kocsijában hányan utaznak, hova érdemes felszállni. Ez a funkció itthon nem elérhető (egyelőre).

Google, mit csinálok az életemmel?

Nem fog megoldást nyújtani a térkép az identitásválságunkra, de segít szó szerint megmutatni, hogy mit csináltunk. Amennyiben be van kapcsolva a Helyelőzmények mentése, és a térkép hozzáfér a GPS-hez, mobileszközökön (iOS-en és Androidon egyaránt) a Google Maps ezentúl még pontosabban fogja listázni, mikor merre jártunk, és az adott helyekre vonatkozó információkat is gyűjt.

Például ha elmentünk kipróbálni egy új éttermet, a térkép a telefonunkon keresztül a helyen töltött idő után megkérdezi majd, hogy ott fogyasztottunk-e, vagy elviteles rendelésért mentünk. Ettől függően a kiszolgálás gyorsaságát, minőségét és egyéb infókat is megadhatunk. Ehhez hasonló funkciók korábban is voltak, ezek alapján jeleníti meg a kereső például a zsúfoltsági adatokat, ha rákeresünk egy helyre.

Újdonság viszont, hogy az Android-rendszerű készülékeken az Idővonal menün belül megjelenik egy Kirándulások (Trips) menüpont, melyen visszakövethetjük, mikor merre jártunk, utunk során pedig milyen nevezetességeket, éttermeket, egyebeket ejtettünk útba. Azt is láthatjuk majd, mivel utaztunk, és mennyi időt töltöttünk sétálással, bringázással vagy járművön. Ez a funkció visszamenőlegesen is működik, így akár megtalálhatjuk a két évvel ezelőtti balatoni nyaralás során random felfedezett isteni lángosost.

A Google szerint így sokkal könnyebben ajánlhatunk a járvány előtti élethez való visszatérés során a barátainknak dolgokat, emellett a keresőóriás térképszolgáltatása által kínált adatok és információk is pontosabbak lehetnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!