Gördeszkázik és a lépcsőn is átrepül az új amerikai robot – videó

Gördeszkázik és a lépcsőn is átrepül az új amerikai robot – videó
A Kaliforniai Technológiai Intézet mérnökei egy két lábon járó robotot és egy drónt kereszteztek, a végeredmény pedig egy igen jól egyensúlyozó szerkezet.

Az utóbbi években meglehetősen nagy lendületet vett a két vagy négy lábon járó robotok fejelsztése - írja a hvg.hu. Az eszközöket megtanították szaltózni, nehéz terepen futkosni, és feldönteni sem nagyon lehet őket. Ezeket látva már nehéz meglepődni azon, hogy ha egy ügyesen közlekedő robotot lát az ember, a Kaliforniai Technológiai Intézet (California Institute of Technology, Caltech) szakemberei azonban egy igen különleges fejlesztéssel álltak elő.

A Leonardo névre keresztelt szerkezet egy két lábon járó – illetve inkább lopakodó – robot, amit egy drónnal kereszteztek. Ennek köszönhetően az olyan akadályokat, mint például egy lépcső, egészen könnyedén veszi, azon ugyanis nem lépeget, hanem átrepüli.

A két propellernek köszönhetően az egyensúlyozás is könnyen megy a gépnek, így az sem jelent számára akadályt, ha gördeszkáznia kell, vagy épp egy kifeszített kötélen kell oldalra lépegetnie.

A Caltech mérnökei még október 6-án publikáltak egy tanulmányt a Science Robotics című folyóiratban Leonardóról. Ebben azt írják, a sokoldalúan bevethető robot nehéz terepen is elboldogul annak köszönhetően, hogy nemcsak lépegetni tud, hanem repülni is. Elena-Sorina Lupu, a publikáció társszerzője szerint még akkor sem borul fel Leonardo, ha nagy erővel próbálják meg felborítani.

A csapat most azon dolgozik, hogy a robot energiahatékony legyen, és ne kelljen folyamatosan a propellerekre támaszkodnia az egyensúlyozásnál.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot