Gondot okozhat az agyban a koronavírus

Gondot okozhat az agyban a koronavírus
Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél.

Azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, többségében szövődménymentesen gyógyulnak ki a kórból. Sőt, olyan páciensekről is tudni, akik tünetek nélkül vészelik át a betegséget. Ugyanakkor létezik egy másik pólus is, amikor a szervezet még hónapokkal később is a vírus okozta következményekkel küzd - írja a hvg.hu. Ide tartozik például az állandó fáradtságérzet, vagy a szaglás és ízlelés képességének (nagyon) lassú visszatérése is.

Ez utóbbi, vagyis a szövődmény kategóriába illik az az újabb jelenség, melyre londoni kutatók hívják fel a figyelmet. Az általuk megfigyelt, már gyógyult betegeknél egyes esetekben súlyos kognitív gondok adódtak. Ez alatt azt értik, hogy a beteg agyának teljesítménye nem olyan volt, mint az elvárható lett volna. A tudósok szerint a jelenséget úgy lehet legjobban leírni, mintha a páciens agya – a kórral való küzdelem hatására – 10 évet öregedett volna.

A témában indított kutatást az Imperial College London végezte, egy Adam Hampshire nevű orvos vezetésével. A tanulmány elkészítéséhez több mint 84 ezer pácienst vontak be, akiknek főleg kognitív teszteket kellett végezniük. Olyan tesztekről van szó, melyek az agyteljesítményt ellenőrzik, de a módszer az ideiglenes agyi károsodások felmérésében is segít.

A kutatók azt találták, hogy a vizsgált páciensek közül többen is kifejezetten rossz eredményeket produkáltak a teszteken. Az Edinburgh-i Egyetem egy professzora ugyanakkor arra figyelmeztetett: a tanulmányt még nem ellenőrizte független (külső) szervezet, ráadásul azt sem taglalja, hogy a mintavételhez használt csoportnak milyen agyi kapacitása volt a vírusfertőzés előtt. Ez pedig nagyon lényeges szerinte.

A Covid kapcsán egyébként nem először érkeznek váratlan szövődményekről szóló hírek, az Egyesült Államokban több olyan gyógyultról is tudni, akiknél súlyos emlékezetvesztés jelentkezett a vírus leküzdése után. A koronavírus esetleges agyra gyakorolt hatását magyar kutatók is vizsgálják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!