Fizetős lett a Google Fotók? Van megoldás!

Fizetős lett a Google Fotók? Van megoldás!
Meglovagolná a Microsoft a Google Fotók nem túl népszerű változása kapcsán keletkezett elégedetlenséget: új funkciókat kínál a OneDrive-hoz.

Barátságtalan lépésre szánta el magát a Google, amikor júniustól megszüntette a fényképek ingyenes, korlátlan tárolási lehetőségét. Míg a felhasználókat ez bosszantotta, több felhőszolgáltató is jó lehetőséget látott arra, hogy előtérbe tolja szolgáltatását. Közéjük tartozik a Microsoft is, bár a fotók tárolása kapcsán nem gondolunk épp a OneDrive-ra - írja a hvg.hu.

Azonban a redmondiak felhőszolgáltatása is alkalmas erre, és a Microsoft most új fotókezelési funkciókat vezet be. Ez persze nem annyira szofisztikált, mint a Google Fotók mesterséges intelligencián alapuló képrendezése és címkézése, azonban mindenképpen új módszerekről van szó a fotók rendezésére és megtekintésére az androidos OneDrive alkalmazásban.

A OneDrive a forrásuk alapján automatikusan mappákba helyezheti a fényképeket, elválasztva a fényképezőgép fotóit a letöltött képektől. A fotókat dátum szerint lehet csoportosítani, hónapok vagy akár évek szerint is. Az androidos és a webes OneDrive esetében a felhasználók azt is szűrhetik, hogy csak a Képek mappából származó fényképeket lássák a fiókokon tárolt összes adat helyett.

Az igazi újdonság viszont az, hogy immár közvetlenül a OnDrive-ban lehet szerkeszteni a képeket, azaz nincs szükség egy dedikált képszerkesztő program használatára, bár a szerkesztőfunkciókat (képvágás, képforgatás, szín-, és fénybeállítások) csak a jpeg és png kiterjesztésű képeknél lehet használni. S ha elkészült a szerkesztés, az Android-felhasználók egyszerűen átdobhatják fényképeiket egy Chromecast-kompatibilis eszközre, hogy azután nagy képernyőre vetítve mutathassák meg azokat.

Az androidos OneDrive menedzselő funkciói várhatóan még nyáron elérhetővé válnak, a fotószerkesztő funkciók azonban már használhatók. Az iOS-eseknek még egy kis türelemre van szükségük, nekik év végéig várniuk kell az újdonságokra. A Microsoft egyébként azt is megígérte, hogy a következő évben egy sor új fejlesztés érkezik majd a felhőszolgáltatásába.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!