Ez Elon Musk egymilliárd dolláros vicce?

Ez Elon Musk egymilliárd dolláros vicce?
A Twitter körüli felvásárlási hercehurcát talán kissé más megvilágításba helyezheti, ha belegondolunk, Elon Musk hányszor és milyen módokon „játszott” az árfolyamokkal. Persze sohasem a saját zsebe ellen. Úgy tűnik azonban, a Twitter-üggyel esetleg még ő is megégetheti magát.

A Wedbush Securities elemzője, Dan Ives szerint „Elon Musk bizarr tweetje a Twitter cirkuszi show-ból egy péntek 13-i horrort csinált”. Ezzel kommentálta Elon Musk bejelentését, amely szerint felfüggeszti a Twitter korábban bejelentett felvásárlását. A Tesla, a SpaceX, a PayPal és más igencsak innovatív cégek alapítója április elején jelentette be, hogy döntő részesedést szerzett az amúgy már egy ideje gyengélkedő Twitterben, majd nem sokkal később az egész társaság megvásárlására ajánlatot tett - írja az enpenzem.hu.

Azt már akkor több szakértő furcsállotta, hogy 54,2 dollárt kínált egy részvényért; ezt a szintet a papír még akkor is éppen csak megközelítette, amikor a piac a hír hatására szabályosan felrobbant, és rövid idő alatt 20 százalékkal, 40 dollár körüli szintről 50 dollárra emelkedett. Az ezt követő bizonytalanság miatt aztán némileg le is morzsolódott az árfolyam, majd a pénteki bejelentés után igazi zuhanórepülésbe kezdett.

Musk elbizonytalanodását, noha a Twitter igazgatósága már elfogadta az üzletet, azzal indokolja, hogy kétségessé vált a cég becslése a szolgáltatással kapcsolatos spamek és hamis fiókok számáról, és ezt meg kell vizsgálni. A társaság hosszú ideje 5 százalékra teszi az olyan fiókok számát, amelyek mögött nem valódi felhasználók, hanem robotok állnak, bár 2022 első negyedévi jelentése egy figyelmeztetést is tartalmaz, amely szerint „előfordulhat, hogy a hamis vagy spam fiókokra vonatkozó becslésünk nem tükrözi pontosan az ilyen fiókok tényleges számát, és a hamis vagy spam fiókok tényleges száma magasabb lehet, mint becsültük”.

Nem tisztázza a képet, hogy a Bloomberg értesülései szerint a vállalat éppen egy nappal Musk közlése előtt jelentős költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, többek között visszafogják az utazási, tanácsadási és marketingköltségeket. Emellett egy belső feljegyzés szerint nem vesz fel új alkalmazottakat, visszavonhatja a nyitott ajánlatokat az üzleti szempontból kritikus szerepkörök kivételével. A cégtől pedig – nem saját kezdeményezésükből - távozik két kulcsfontosságú alkalmazott, Bruce Falck, a bevételekért és Kayvon Beykpour a fogyasztói termékekért felelős vezetője. Kérdés, hogy a változtatásokat Musk ajánlata vagy éppen annak elbizonytalanodása váltotta ki.

A piaci szereplők most azt találgatják, hogy Musk csak alacsonyabb árat próbál elérni, vagy – ahogy a Marketwatch megfogalmazta – ez „egy egymilliárd dolláros vicc a világ leggazdagabb emberétől”. Ezt a lehetőséget sem lehet figyelmen kívül hagyni. Musk ugyanis tweetjében azt írta, hogy a részvényenként 54,20 dolláros ajánlatát fenntartja, és csak részletekre vár, amelyek alátámasztják, hogy a hamis fiókok az összes Twitter-felhasználó kevesebb mint 5 százalékát teszik ki. Majd megismételte, hogy még mindig elkötelezett a felvásárlás mellett.

A Marketwatch szerint a történet emlékeztet Musk 2018-as akciójára, amikor már néhány a Teslát érintő tweet-bejegyzés miatt megvádolták értékpapír-csalásokkal. A SEC szerint Musk félrevezető tweetjei miatt a Tesla részvényeinek árfolyama több mint hat százalékkal megugrott, és jelentős piaci zavarokhoz vezetett.

Musk akkor ideiglenesen lemondott a társaság elnökségéről, a cég pedig 40 millió dolláros bírságot fizetett. Nem sokkal később az SEC egy újabb tweet miatt is megvádolta, amely az ügynökség szerint megsértette a megállapodást. Három évre rá a bitcoin piacát bolondította meg bejelentéseivel, amikor közölte, hogy cége tartalékainak egy részét bitcoinban tárolja, és bejelentette, hogy Teslát is lehet venni bitcoinért. Utóbbi bejelentését két hónappal később visszavonta, majd nem sokkal később visszavonta a visszavonást.

A mostani ügyletből azonban nem olyan egyszerű kilépni. A Twitter már jelezte, hogy minden eshetőségre felkészül, így a jogi eljárásra is. A szerződés szerint meghiúsulása esetén Musknak egymilliárd dolláros szakítási összeget kell fizetnie, ami azonban a jogi költségek miatt többszörösére nőhet. A Twitter emellett szemmel láthatóan mindent összesöpör, amivel egy bíró elé lehet állni. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Elon Musk, Twitter