Eltörölné a jelszavak használatát 2021-ben a Microsoft

Eltörölné a jelszavak használatát 2021-ben a Microsoft
A Microsoft szerint a kibertámadások 80 százalékában a felhasználók jelszavait akarják megszerezni a bűnözők, ezért itt az ideje, hogy biztonságosabb bejelentkezési módszerek felé tereljék a felhasználókat.

Azt egészen biztosan nem lehet rásütni a Microsoftra, hogy ne merne nagyot álmodni. A redmondi cég blogján az olvasható, hogy a vállalat 2021-ben szeretne leszámolni a jelszavakkal - írja a hvg.hu. Jó okkal: a cég szerint a kibertámadások 80 százaléka a jelszavak megszerzésére irányul, és havonta átlagosan minden 250. vállalati ügyfél veszélybe kerül emiatt. A Microsoft úgy látja, a jelszavakat nehéz használni, és alapvető biztonsági kockázatot jelentenek mind az átlagos felhasználók, mind az ügyfelek számára.

Valójában a Microsoft már az elmúlt években elkezdte előkészíteni a terepet, hogy nyugdíjazni tudják a jelszavakat. A Windows Hello lehetővé teszi, hogy a webkamera vagy az ujjlenyomat-olvasó segítségével lépjünk be a Windows 10-be, az üzleti felhasználóknak ott van a Windows Hello for Business, és többek között régóta használható már a belépések hitelesítéséhez szükséges Microsoft Authenticator is.

A Microsoft szerint 2020 májusában már havonta 150 millió felhasználó választotta a jelszómentes bejelentkezési formát.

A tervek szerint a vállalat 2021-ben elindítja azt a felületet, amely minden felhasználónak segít majd átváltani a jelszó nélküli bejelentkezési módokra.

Bár kiberbiztonsági szempontból mindenképpen előremutató a Microsoft lépése, nagy kérdés, hogy a felhasználók mennyire bíznak majd meg az eljárásban. A vállalat szerint az idei év egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy a módszer biztonságosságáról és hatékonyságáról meggyőzzék őket.

Az iparági trendek mindenesetre a Mirosoft oldalán állnak – a felhasználók muszáj lesznek megszokni a jelszavak kivezetését célzó változásokat. Hasonló folyamatok zajlanak ugyanis például a Google-nél is, melynek biztonsági megoldásokért felelős termékfejlesztési igazgatója, Mark Risher a HVG-nek azt mondta: a Google már nem hisz a jelszavakban – igaz, abban sem, hogy ne kellenének jelszavak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Microsoft, jelszó