Előre jelzi a bűncselekményeket a Chicagói Egyetem által fejlesztett mesterséges intelligencia

Előre jelzi a bűncselekményeket a Chicagói Egyetem által fejlesztett mesterséges intelligencia
Létrehozták a városi környezet digitális másolatát. A gépi modell múltbeli adatok alapján nagy pontossággal megmondja, hogy mi fog történni a jövőben.

Egy héttel előre, 90 százalékos pontossággal előre látja a várható bűncselekményeket a Chicagói Egyetem gépi tanuló algoritmusa – írja az Index a SciTechDaily alapján.

A mesterséges intelligencia a chicagói bűnözés történelmi adatain tanult. Ezek erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmények voltak. A modell 300×300 méteres négyzetekre osztotta a várost, és megpróbálta a minták alapján megjósolni a bűncselekményeket az adott területen.

A módszert más amerikai városokban is kipróbálták, és ott is jól teljesített.

„Megalkottuk a városi környezet digitális másolatát. Ha adatokat töltünk bele arról, ami a múltban történt, megmondja, mi fog történni a jövőben. Nem varázslat, vannak korlátai, ellenőriztük és tényleg jól működik"  – közölte Ishanu Chattopadhyay professzor a fejlesztésről.

Az MI hamar felismerte az egyes környékek társadalmi helyzete és a rendőri jelenlét minősége közötti összefüggést. Chattopadhyay azt mondta, hogy a gépi modellezés megmutatta, hogy ha a rendőrség nagyobb számban jelenik meg, és több letartóztatást hajt végre a gazdagabb területeken, akkor az itt lekötött erőforrások a szegényebb területekről hiányoznak.

A szakember szerint a gép előrelátása a városvezetés és a rendőrségi stratégiai tervezés terén hajthat hasznot.

Kép: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!