Elon Musk rakétája megy a Jupiter holdjára

Elon Musk rakétája megy a Jupiter holdjára
A SpaceX hordozórakétája 2024-ben indulhat el az Europa felé.

Rendre nyeri a NASA pályázatait a SpaceX: Elon Musk cége most arra kapott felkérést, hogy a Jupiter Europa nevű holdjára indítson hordozórakétát. A NASA közleménye szerint azért is választották a SpaceX-et, mert Falcon Heavy hordozórakétájuk jelenleg a világ legerősebbje. A típus 2019-ben járt először az űrben kereskedelmi céllal.

A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben, amely az utóbbi időben számos teherszállítmányt és több űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX nyerte el áprilisban azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést is, amely a NASA Artemis programjához épít Holdra szálló űrjárművet. A szerződést egyelőre felfüggesztették, mivel Elon Musk két riválisa, Jeff Bezos Blue Origin cége, valamint a Dynetics vállalat is tiltakozott a SpaceX kiválasztása ellen.

A Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa egy kicsit kisebb, mint a Föld égi kísérője, és a kutatók egyik elsődleges célpontja annak felderítésére, létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein. A Clipper-misszió célja, hogy nagyfelbontású felvételeket készítsenek az Europa felszínéről, meghatározzák összetételét, geológiai aktivitás jelei után kutassanak, megmérjék jégburkának vastagságát és meghatározzák óceánjának mélységét és sósságát - közölte a NASA.

(MTI)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Elon Musk, SpaceX