Egy óriási játszótér, ahol bárki mondhat bármit - Elon Musk elképzelése a Twitterről

Egy óriási játszótér, ahol bárki mondhat bármit - Elon Musk elképzelése a Twitterről
A Twitter haldoklik, mondják sokan. Elon Musk azonban másként látja, épp ezért több milliárd dollárért megvette a platformot. Annak hibáit ő is látja, pontosabban a szólásszabadság haldoklását írta le valós problémaként, hozzátéve: nem akar pénzt keresni a Twitterrel, csak szimplán egy jobb hellyé tenné azt. De a sajátos, szinte rohamtempóban történt hatalomátvétel mögött valóban csak ennyi motiváció húzódna meg?

A Twitter erős platform lehetett volna. Ám a kihívásokon nem tudtam túllépni: túl sok is lenne felsorolni, mi minden baj lett volna vele, kezdve a gyűlöletbeszéd problémájától a szólásszabadság ügyéig. Frusztráltság, düh, udvariasság hiánya – meddig soroljam? – ezt Bob Iger, a Disney vezérigazgatója írta 2019-ben megjelent önéletrajzi könyvében arról, hogy cége miért lépett vissza a Twitter felvásárlásától, noha a platformban remek reklámfelületet láttak - írja a 24.hu. Iger úgy vélekedett, a platform sok esetben mérgező környezete ártana a Disney megítélésének.

Ezeken a problémákon látszólag nagyon könnyen túllendült Elon Musk, a világ talán legkülöncebb, de biztosan leggazdagabb üzletembere. Április közepén – tehát két héttel azelőtt, hogy megvette a Twittert – arról tartott kiselőadást egy TED-konferencián, hogy erős víziója van arról: a civilizációnak szüksége van egy olyan platformra, ami maximálisan megbízható, széles körben befogadó.

A civilizáció érdekében Musk 44 milliárd dollárt „áldozott” arra, hogy bekebelezze a Twittert. Olyan közösségi oldalt szeretne létrehozni, amely a demokratikus gondolkodást, a szólásszabadságot, az elfogadást mindennél fontosabbnak tartja. Ami biztos: ebben az üzletben több a kérdés, mint a válasz.

Musk március végén tett ki egy szavazást arról saját Twitter-oldalára – mint az ötödik legtöbb követővel rendelkező személy a platformon –, a kérdés az volt, hogy követői mit gondolnak: a platform kellő mértékben garantálja-e a szólásszabadságot nekik? A szavazók arra jutottak, ehhez nincs kellő eszköze a Twitternek, azaz túl sok a keringő álhír, nincs megfelelő mértékű demokrácia.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Elon Musk, Twitter