Bicikli és síelés előnyben: ezt kerestük a sportáruházakban a lezárás alatt

Bicikli és síelés előnyben: ezt kerestük a sportáruházakban a lezárás alatt
Mivel a november 11-én életbe lépett járványügyi szigorításokkal az edzőtermek, uszodák és sportpályák is bezártak, a versenyengedéllyel nem rendelkező, ám sportolni vágyó emberek azóta kénytelenek valahol másutt elvégezni a jól megszokott edzésmunkát. Például saját sporteszközök beszerzésével a nappali szobájukban, vagy éppen – téli hideg ide vagy oda – a szabadban. Ennek apropóján a Neticle szöveg- és médiaelemző cég segítségével megnéztük, vajon hogyan csapódott le mindez a széles körben ismert, sportfelszereléseket árusító üzletek internetes említéseiben.

Ami az említések számát illeti, a Hervis végzett messze az első helyen közel 13 ezer említéssel. Ugyanakkor ez a szám csalóka olyan szempontból, hogy néhány száz kivételével az összes említés a hivatalos Facebook oldalukon meghirdetett két, kiemelkedően népszerű nyereményjátékra érkezett hozzászólásokból tevődött össze. November 6-án, az áruház 50- ik születésnapja alkalmából nyerhettek sporteszközöket és kuponokat a kommentelők, valamint egy tematikájában szintén ehhez kapcsolódó, tíz nappal későbbi játékban pedig sportruházatot lehetett nyerni. A Hervis online megítélését a járványügyi szigorítások tehát nem befolyásolták – igaz, kevés szó is esett az áruházláncról a fenti két posztot leszámítva.

A másik három áruház közül a Shop.Builder szerezte a legtöbb online említést, és láthatóan valamivel több jutott belőle a lezárás alatti időszakra. A Decathlon és az Intersport esetében szintén emelkedő tendencia figyelhető meg, egy-egy nagyon kiugró nappal kiegészítve.

Más-más stratégia mentén igyekeztek fenntartani az érdeklődést

Az Intersport december 10-i említési csúcsát szintén egy Facebookos, saját nyereményjátéknak köszönheti (amely közel az említései felét teszi ki), a Decathlon viszont a Generali Magyarországgal közösen hirdetett karácsonyi nyereményjátékot. Náluk ez az egyébként népszerű poszt az összemlítésszámhoz viszonyítva kevésbé volt fajsúlyos. A Decathlon második legnagyobb említési csúcsát február elején okozta az a hír és kapcsolódó kommentjei, hogy egy tolvaj ruhaneműt, fejlámpát és térképet lopott az egyik budapesti áruházból.

A Shop.Builder volt az egyetlen, aki külön poszttal reagált a termek bezárására több alkalommal is: november 10-én még minden sportolót egy kis pihenésre, nyugalomra intettek, január 11-én már arról érdeklődtek, hogy ki hogyan, milyen eszközökkel oldja meg az edzést az edzőtermek nélkül. Bár a webáruház említései, ahogy láttuk, emelkedtek, az interakciók (azaz a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások, valamint videómegtekintések) száma inkább csökkenő tendenciát, egyfajta visszafogott hangulatot mutat. A YouTube csatornájukon szereplő videókkal azért így is szép nézettséget könyvelhettek el – ezekben a termet helyettesítő gyakorlatokra is igyekeztek tippeket adni.

A Decathlon és az Intersport esetében a szponzorációk érezhetően növelték a jelenlétet: például a Decathlon nevével fémjelzett Borsodcross Cyclo-Cross Országos Bajnokság élő online közvetítése, Olasz Anna úszó támogatása, illetve az eplényi Intersport Síaréna hatékony posztokat és sok interakciót generált a téli időszakban is.

Ezek a sportágak voltak a legnépszerűbbek

A kulcstémák vizsgálatából látszik, hogy az időszakot a kültéri sportok dominálták: a biciklizés és a futás szerepelt az első két helyen, de a síelés és a túrázás is felbukkant a listán. Az úszás a szponzoráció, valamint az Intersport nyereményjátéka miatt is szerepelt előkelő helyen. Még a negatív megítélésű témák sem jelentősen negatívak, közelebb állnak inkább a semlegeshez.

A sportfelszerelések kulcstulajdonságainál az ár, a minőség és az egyszerűség szerepelt kiemelt ranggal (a sebesség inkább a gyorsan elfogyasztható táplálékkiegészítőkre, az edzés módjára és az anyagcsere folyamatokra vonatkozott). A kinti felszerelés fontosságát jelzi a hőmérséklet, azaz a meleg holmi felbukkanása az ötödik helyen.

Összefoglalva, a sportfelszereléseket áruló üzletek vevői aktívak maradtak az online térben, bár az aktivitás jellegében némi változás volt tapasztalható. Mind a négy áruháznak sikerült megőriznie pozitív megítélését, ám egyértelmű, hogy a járványügyi szigorítások a ShopBuilder.hu vevőkörét, a legnagyobb részt testépítőkből álló közösséget viselték meg a legjobban. Az Intersport, Hervis és Decathlon vásárlói könnyebben váltottak kint űzhető sportágra, vagy eleve ilyet űztek, emellett a benti fitness termékek népszerűsége is nőtt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Neticle

A Neticle vállalati szövegelemző megoldásokkal segíti az IT, kutatás és marketing részlegeket. Termékei az intelligens médiafigyelésre és médiaelemzésre épülő Media Intelligence, a vásárlói és egyéb …


Címkék: Neticle