Bevált a világító bringaút, újabb helyszíneken próbálják ki

Bevált a világító bringaút, újabb helyszíneken próbálják ki
Hamarosan nyolc kerékpárúton lehet majd találkozni világító burkolati jelekkel.

Beválni látszik az egy éve üzemelő világító kerékpárút, ezért érdemes másféle módon is kipróbálni: öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén kísérleti jelleggel világító útburkolati jelek festése kezdődik meg – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai vállamtitkára.

November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket: a Fertő tó partján, Tihanynál, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között.

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban. Ennek köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata, a biciklisek ugyanis sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat

A világító záróvonalfestéket próba jelleggel, kis tételben már ott is alkalmazták a szakemberek, a technológia pedig igazolta az előzetes várakozásokat: a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést a közlemény szerint.

„A világító kerékpárút az elmúlt egy évben jól bírta a környezeti terhelést, ezért bízhatunk abban, hogy a hasonló technológián alapuló burkolatjelek másutt is beválnak majd. A biciklisták után heteken belül az autósok is találkozhatnak világító záróvonalakkal. A 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, átlátszó speciális festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát. A hazai fejlesztésű technológia népszerű pihenőövezetek, kirándulóhelyek, tömegeket vonzó turisztikai látványosságok közelében mutatkozik be a szélesebb nagyközönségnek” – idézte a közlemény Schandát.

(MTI)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: bicikli