Betiltották a ChatGPT használatát a New York-i iskolákban

Betiltották a ChatGPT használatát a New York-i iskolákban
Az OpenAI még csak alig több mint egy hónapja szabadította a világra az eddigi legfejlettebb, mesterséges intelligenciával (AI) működő chatbotját, a ChatGPT-t, aminek ennyi idő is elég volt, hogy óriási változásokat idézzen elő.

Miután híre ment, hogy a diákok az ilyen, elképesztően meggyőző és emberszerű írott szövegeket generáló eszközöket használják házi feladatok elvégzésére és esszék írására, az oktatás területén minden korábbinál nagyobb félelmet ébresztettek az AI-ban rejlő lehetőségek – még ha a magyar egyetemeken egyelőre nem is tartanak tőle - írja a qubit.hu.

New York városának oktatási hatósága kedden bejelentette, hogy a helyi diákok és tanárok mostantól nem férhetnek hozzá a ChatGPT-hez az iskolák eszközein és internetes hálózatain, mivel az „negatív hatást gyakorolhat a diákok tanulására”, illetve a gép által előállított tartalom biztonságossága és pontossága is kérdéses.

Az, hogy az Egyesült Államok legnagyobb iskolarendszerében betiltották az eszközt, nagy hatással lehet az ország többi részére is, mivel több amerikai oktatási szervezet is dolgozik már a dinamikus új technológiára adott megfelelő reakció megtalálásán. Az oktatók és a szakértők attól tartanak leginkább, hogy az írásbeli feladatok az egyre gyorsabban és pontosabban dolgozó szöveggenerátorok érkezésével elavulttá válhatnak, és a chatbot csalásra, valamint plagizálásra ösztönözheti a diákokat.

A New York-i oktatási hatóság szerint a ChatGPT és a hasonló eszközök ugyan „képesek lehetnek gyors és egyszerű válaszokat adni kérdésekre, de nem fejlesztik a kritikus gondolkodást és a problémamegoldó készséget, amelyek elengedhetetlenek a tanulmányokban és az egész életen át tartó sikerességhez”. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!