Betegségeket ismer fel a Google új alkalmazása

Betegségeket ismer fel a Google új alkalmazása
A fejlesztés összesen 288 bőrbetegséget képes felismerni. Ehhez milliónyi bőrelváltozásról készült fotót mutattak meg neki.

A bőr, a haj és a köröm elváltozásait segít diagnosztizálni a Google frissen bemutatott eszköze, amely a mesterséges intelligenciát használja ehhez.

A "bőrgyógyászati segédeszköz" a páciensek által feltöltött képek alapján dolgozik, és még az idén el akarják indítani – hivatkozott a BBC hírportálja a technológiai óriáscég éves fejlesztői konferenciáján elhangzottakra, melyet a hvg.hu szemlézett.

A mesterséges intelligencia 288 bőrbetegséget ismer fel, de nem arra tervezték, hogy helyettesítse az orvosi diagnózist vagy a kezelést.

Az eszközt három éven át fejlesztették. A "betanításához" diagnosztizált esetek 65 ezer fotóból álló adatbankját, az embereket aggasztó bőrelváltozások képeinek millióit, valamint az egészséges bőr mindenféle színű és árnyalatú felvételeit vették igénybe. A diagnózishoz a képek megtekintésén kívül a páciensnek kérdéseket tesz fel az alkalmazás.

A bőrgyógyászati eszköz egy korábbi, szintén Google-fejlesztésű, bizonyos tumorok és a tuberkulózis tüneteit felismerő eszközön alapul. Jelenleg egyik alkalmazást sem engedélyezték még az orvosi vizsgálat alternatívájaként.

A Google elmondása szerint keresőjük évente mintegy 10 milliárd bőr-, haj- és körömprobléma utáni érdeklődést regisztrál. Az egészségügyben nem ez a mesterséges intelligencia első alkalmazása, de nagy jelentőségű, hogy ez az eszköz nem az orvosok, hanem a nagyközönség szolgálatába állna. A Google úgy véli, a mesterséges intelligencia jobb, mintha a felhasználó maga keresgélné a választ az orvos felkeresése helyett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: google, fejlesztés