Bejött az Apple húzása

Bejött az Apple húzása
A legfrissebb adatok szerint az iOS 14.5-ös verziót használók elsöprő többsége nem akarja, hogy nyomon kövesse őket egy alkalmazás.

Április végén adta ki az Apple az iOS frissítését, a 14.5-ös verziót. Az új szoftver számos érdekes fejlesztést hozott: ezek egyike az újfajta adatvédelmi megoldás, az App Tracking Transparency - írja a hvg.hu. A funkció segítségével a felhasználó engedélyéhez köti, hogy a készülékre telepített alkalmazások követhessék, mit csinál a telefonon, hol jár és milyen tartalmakat oszt meg. Sőt: a funkcióval akár teljesen ki is kapcsolható ez a fajta leskelődés. És ezzel a jelek szerint sokan éltek is.

A MacRumors a Flurry adatelemző cég által közzétett adatok alapján azt írja, a felhasználók elsöprő többsége, nagyjából 96 százaléka döntött úgy, hogy az alkalmazások nem követhetik őket nyomon. Ők az App Tracking Transparency kapcsolóját nem állították át, hanem alapértelmezett módon kikapcsolva hagyták.

Ez az arány igen magas, azt azért nem árt szem előtt tartani, ők csupán azok a felhasználók, akik már áttértek az iOS 14.5-re, azaz csak egy kis részét jelentik az iOS-t használók teljes táborának.

Bár az Apple még nem közölt adatokat, a Flurry jelentése nem túl jó hír azoknak a vállalatoknak, amelyek a felhasználói adatok értékesítéséből élnek. Ilyen például a Facebook, amely komoly csatározást folytatott az Apple-lel az elmúlt időszakban a funkció bevezetése miatt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Apple