Beépül a jövő orvostudományába a Big Data

Beépül a jövő orvostudományába a Big Data
A CEU Business School kerekasztal beszélgetése a jövő orvostudományáról nem is annyira a jövőt kutatta, sokkal inkább a jelenben már látható trendeket.

Egyes számítások szerint az egészségügyi ellátásra világszinten költött összeg könnyedén megduplázódhat a következő tíz évben, ami így a 2012-es 6 billióról 2022-re 12 billióra emelkedhet. Ez mind technológiailag, mind az innováció területén hatalmas lehetőséget jelent világszerte.

Az egészségügyi ellátás iránt rohamosan növekvő keresletet azonban a szűkös anyagi forrásokkal rendelkező fejlődő országokban csak nagyon sok innovációval lehet kielégíteni.

A közeljövőben a hatékonyabb egészségügyi ellátással kapcsolatos egyik legfontosabb trend a nanotechnológia, biotechnológia és a fejlett vezeték nélküli online szolgáltatások összeolvadása lesz. A nanotechnológia és biotechnológia összekapcsolódása például már megfigyelhető az olyan továbbfejlesztett biotechnológiával készített gyógyszerek esetében, amelyek a nanotechnológiának köszönhetően közvetlenül a beteg szervezet azon molekuláiba juttathatók, ahol azokra szükség van. A biotechnológia is egyre nagyobb teret követel magának az egészségügyben, aminek eredményeképp teljesen személyre szabhatóvá válik az ellátás.

A jövőben például az orvosok átfogó képet kaphatnak az emberek genetikai felépítéséről, ezáltal jobban megérthetik a különböző gyógyszerek lehetséges hatásait. A kutatásoknak és innovációknak köszönhetően az egészségügyi fejlesztések hatékonyabb kezeléseket tesznek lehetővé. Néhány rákfajta kezelésében gyógyászati oltóanyagokat és nanotechnológiás gyógyszereket alkalmaznak. A robottechnológiával irányított sebészeti technológiáknak köszönhetően már mikroszkopikus precizitású beavatkozások végezhetők.

A magas intenzitású ultrahang segítségével bizonyos sebészeti eljárások már egyetlen bőrön ejtett vágás nélkül is elvégezhetők.

Az IBM által fejlesztett Watson mesterséges intelligencia, ami két évvel ezelőtt két embert is legyőzött a népszerű amerikai televíziós kvízműsorban, a Jeopardy!-ban, szintén a rák elleni küzdelem egyik eszköze lehet. Watson a betáplált hatalmas mennyiségű adat alapján nagyon ígéretes eredményekkel tudott diagnózisokat felállítani, 85-95%-os pontossággal megállapította a tüdőrák okozóját, és erre kezelési lehetőségeket is ajánlott.

Big data a kórházakban
Mindezen fejlesztések felvetik a kérdést, hogy az információs technológiák hogyan alkalmazhatók a jövő egészségügyében, hiszen az új eljárások és innovációk hatalmas mennyiségű információt hoznak létre, amelyeket rögzíteni kell és fel kell dolgozni.

Ezért tartogat ez a szektor hatalmas lehetőségeket az IT cégek számára, hiszen technikai támogatásuk elengedhetetlen az olyan területeken, mint például a big data menedzsment vagy a döntéstámogató illetve folyamatkövető szoftverek. Az új információkezelési megoldásoknak köszönhetően nem csak az egészségügyi állapottal kapcsolatos változások rögzíthetők hatékonyabban, hanem akár kezelési alternatívák is automatikusan készíthetők speciális szoftverekkel a beteg betáplált egészügyi adatai alapján.

A dokumentáció minden kórház szerves része, így egyre nagyobb mennyiségű adat keletkezik és kerül rögzítésre az egészségügyben. A nagy kihívás az, hogy ezt a hatalmas mennyiségű adatot hogyan tudjuk a jobb ellátási szolgáltatások szolgálatába állítani.

A kórházakban már elérhető megoldásokat például jobban kell integrálni és összekapcsolni a nagyobb hatékonyságért. Az úgynevezett Okos Szoba (“Smart Room”) remek példája annak, hogy hogyan lehet releváns és leegyszerűsített információt szolgáltatni az egészségügyi ellátást végzőknek. Ez a koncepció két részből áll; egy televízióból, ami az Okos Szoba portáljaként szolgál, és egy nővérhívó rendszerből, amelyik interakcióba lép az Okos Szobával. Amikor az egészségügyi dolgozó, aki egy integrált azonosítót tartalmazó taget visel, besétál a szobába, a szoba felismeri a taget és automatikusan megjeleníti a szükséges információt, valamint az elvégzendő feladatokat az érintőképernyőn. Ez a dokumentációra fordított idő akár 60%-át is megtakaríthatja.

Az olyan új eszközöknek, mint például az információs technológiai megoldások adatelőhívásban való alkalmazásának szintén fontos szerepe lesz a jövőben, hiszen a betegek egyre jobban igénylik majd, hogy hozzáférjenek és maguk is hozzájáruljanak saját egészségügyi adataikhoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!