Az okoseszközök miatt szakítanak a magyar fiatalok

Az okoseszközök miatt szakítanak a magyar fiatalok
Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (tanszékvezető docens, BGE) vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti – többségében nagyvárosi - fiataloknak tett fel kérdéseket, stílszerűen online formában. A felmérés - amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai - a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra.

A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek (N=320 fő, nem reprezentatív kutatás) 52%-a nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot az telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban.

„A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal” – mondta dr. Zelena András. „Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban” – tette hozzá a kutatás vezetője.

A megkérdezett fiatalok 67%-a mondta azt, hogy megpróbálta már az online világban „tőrbe csalni” párját. A gyanakvó fiatalok között gyakran alkalmazott módszer, hogy hamis profilról küldenek üzenetet a kedvesüknek, hogy megtudják, miként reagálnak egy harmadik fél közeledésére, ismerkedési, randizási kérésére.

Ugyancsak érdekes adat, hogy a nem reprezentatív kutatásban véleményt formáló fiatalok 73%-a (!) számára alapelvárás, hogy a párkapcsolatban mindketten beállítsák a telefonos helyzetmegosztást, ha külön indulnak bulizni. Ezzel a megoldással 0-24-ben tudják online követni, hogy hol jár a másik. A gyakran alkalmazott „fedősztori” szerint a férfiak óvó gesztusként teszik ezt, hogy bármikor a szívük hölgyének segítségére tudjanak sietni. A legtöbb esetben azonban feltehetjük a kérdést, nem azt szeretné-e látni a partner, hogy mennyi időt töltött a szórakozóhelyen, mikor ért haza, vagy esetleg hol aludt a másik.

„A kutatás kérdéseket vet azzal kapcsolatban, hogy a fiatal felnőttek az okoseszközök világában miként gondolkodnak a párkapcsolatokról, a mai technika mellett hová tűnik a privát tér és lehet-e, kell-e folyamatos kontroll alatt élni az életünket” – mondta el a MiPszinek dr. Zelena András.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!