Az Apple beperelte a Pegasus kémszoftver készítőjét

Az Apple beperelte a Pegasus kémszoftver készítőjét
Az iPhone-gyártó szerint az izraeli NSO Group kifinomult, állami pénzből megtámogatott kémszofvert fejlesztett, mely lehetőséget ad a célzott megfigyelésre.

Az Apple beperelte az izraeli NSO Groupot, annak a kémszoftvernek, a Pegasusnak a fejlesztőjét, amelyet világszerte, köztük Magyarországon is bevetettek újságírók és tehetős vállalkozók, valamint a magyar politikai életben aktív egyének megfigyelésére - írja a hvg.hu. Az iPhone-gyártó egy hosszabb közleményben jelentette be a per megindítását, melyre megfogalmazásuk szerint két okból van szükség: az NSO Groupot el kell számoltatni a történtekért, másrészt az Apple-t és felhasználóit ért sérelmek miatt a cégnek kártérítést kell fizetnie.

Az Apple közleményében kitér arra is, hogy az NSO Group, valamint ügyfelei nemzetállamok hatalmas erőforrásait és képességeit fordítják rendkívül célzott kibertámadások végrehajtására. Az Apple-eszközök esetében ezt a Forcedentry nevű sérülékenység miatt tudták elvégezni, amely egy, az almás készülékek működésében rejlő hiba – illetve csak volt, mert Tim Cook vállalata már javította azt.

Az Apple szerint saját rendszerükben csak kis számú támadások köthetők az NSO-hoz, de azt nem részletezik, hogy ez pontosan hány eszközt, illetve személyt jelent. Azt viszont leírják, hogy a Pegasus nevű kémszoftver – vagyis az NSO terméke – milyen kifinomultan működik, hogy információkat gyűjtsön a feltört készülékről és ezzel annak tulajdonosáról. Ez az azonban amerikai törvények durva megsértése az Apple szerint, amiért az NSO-nak felelnie kell.

A közleményben arról is írnak, hogy az NSO kémszoftverei egyre csak fejlődnek, de az új iOS 15 esetében még nem azonosítottak olyan támadást, ami képes lett volna átjutni az eszközbe épített védelmen. Ha már biztonság: az Apple a per megindításán túl 10 millió dollárt (vagyis mintegy 3,2 milliárd forintot) különített el kibervédelmi célokra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Apple, Pegasus