Amíg a csaló elszív egy cigit, a ChatGPT legyárt húsz spamet

Amíg a csaló elszív egy cigit, a ChatGPT legyárt húsz spamet
Ha az ember arra kéri a ChatGPT-t, hogy írjon egy tanulmányt, az OpenAI chatbotja képes olyan absztraktokkal előállni, amelyekről teljesen hihető, hogy ember írta őket – formailag legalábbis, az már más kérdés, hogy a bennük szereplő információk nem feltétlenül hitelesek, a hivatkozások pedig nem minden esetben léteznek.

Ez nem minden esetben baj: ha valaki direkt levélszemetet akar gyártani, azt éppenséggel nem a hitelesség izgatja a legjobban, és egy friss kutatásból kiderült, hogy a ChatGPT az adathalász e-mailek írásában és a gyűlöletbeszédben is kiválóan és gazdaságosan alkalmazható.

A programnak elvileg ki kellene szűrnie az ehhez hasonló kéréseket, de Daniel Kang, a tanulmány vezető szerzője szerint ez a rendszer viszonylag könnyen kijátszható. Kang szerint ráadásul ehhez nem is kell különösebben nagy szakértelem, igaz, az nem elég, ha az ember arra kéri a ChatGPT-t, hogy írjon neki egy adathalász e-mailt. Egészen más viszont a helyzet akkor, ha egy szerepjáték keretein belül kellene ilyesmit írnia – ekkor már hajlandó rá. Az ehhez hasonló trükkökkel Kang és kollégái minden esetben sikerrel jártak, ha gyűlöletbeszédet vagy hamis e-maileket akartak generálni.

A kutatók arra kérték a ChatGPT-t, hogy segítsen egy regény megírásában. A történetben Bob egy kereskedő, akinek írnia kell Alice-nek egy e-mailt, amiben arról értesíti, hogy exkluzív jegyeket vásárolhat egy Taylor Swift-koncertre, ehhez pedig szüksége van a bankkártyaadataira.

A cikk teljes tartalma a Qubit. oldalán olvasható el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!