A tűzijáték jövője a drónrajok fényjátéka? - lenyűgöző videók!

A tűzijáték jövője a drónrajok fényjátéka? - lenyűgöző videók!
A szabadtéri látványosságok legújabb, környzetbarát fénypontja.

Az ELTE Biológiai Fizika tanszékének kutatói úttörők a drónrajok irányítási technológiájának fejlesztésében, amit állatrajok csoportos viselkedése inspirált. Több mint 10 éven keresztül vizsgálták azt, hogy az állatok miként kommunikálnak egymással, hogyan hoznak döntéseket, milyen hierarchia uralkodik csoportjaikban, és hogyan tudnak egyéni döntésekből egységes álláspontot kialakítani. 2014-ben a feltérképezett viselkedésmintákat átültették mesterséges egyedekre, így jött létre a világ első pilóta nélkül repülő, autonóm drón raja. A speciális feladatra egyedi drónokat épített a csapat, melyek folyamatosan kommunikálnak és segítik egymást, például ha problémát észlelne egy egyed, a többiek utat engednének neki a mihamarabbi leszálláshoz.

A csapat a legújabb kutatási eredményeik innovatív alkalmazásával azóta évről évre megdönti saját nem hivatalos önszerveződő raj repülés világrekordját, mára akár 100 egyed bevonásával. A feladat során a drónok robotokként, földi irányítás nélkül, laza rajba szerveződve, kellő távolságot tartva, de egymástól el nem szakadva, mozgásukat összehangolva repülnek az égen. Kutatási eredményeikről tudományos folyóiratokazóta is rendszeresen beszámolnak.

Drónos fénybemutatók - A technológia és művészet találkozása

A legtöbb (100 db) drónos repülés Magyarországon

A drón show lett az a műfaj, ahol először volt szükség egy szervezetten együtt repülő rajra, így a flotta egy világújdonságnak számító interaktív, táncos-drónos bemutatóval debütált a 2015-ös Sziget fesztiválon.  A fejlesztők a nemzetközi trendek alapján azt jósolják, hogy tűzijáték kiegészítőjeként, vagy akár alternatívájaként a drón show-k bámulatos világa hazánkban is egyre több nézőt ejt majd ámulatba kültéri eseményeken, hiszen a tűzijátékhoz mérten környezet- és állatbarát műfaj.

Az egyre nagyobb nemzetközi érdeklődésnek eleget téve a kutatók csapata nemcsak hazánkban, de Kínában, Tajvanon, Dániában és Romániában is meghonosította a szórakoztatás ezen innovatív formájátMagyarországon legtöbben az aug. 20-i ünnepségek alkalmából és a FINA megnyitó eseményének alkalmából láthatták, ahogy a világító dróncsapat a budapesti belváros festői környezetében, a Duna felett előtt különböző térbeli formákat jelenít meg az éjszakai égbolton, 100-200 méteres nagyságban. Minden show egyedi történetet mesél el, tervezésük egyszerre programozói és művészi kihívás is, ezért az animációk tervezésének folyamatát szobrászművészek segítik. Erre a feladatra a repülési útvonalak műszaki ellenőrzésével együtt a teljes régióban mindössze néhány ember képes.

A leggyorsabban megvalósított műsort egy kivételes felkérésnek eleget téve 2 hét alatt sikerült megtervezni és kivitelezni. A karácsonyi drónos fényjátékot a Buckingham Palotában a királyi családon felül több, mint 1000 kiemelt vendég láthatta. Őfelsége saját szavaival élve lenyűgözőnek találta a bemutatót.

A kutatók folyamatosan új, innovatív látványosságokkal rukkolnak elő, mint pl. a drónos pirotechnikai effektek, a világon a mai napig egyedülálló óriási méretű, drójraj segítségével létrehozott, holografikus érzetű Légi lézervetítés, és a hosszú expozíciós idejű felvételeken élvezhető Drónos fényfestmények.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: drón, tűzijáték