A digitalizációról tanulnak a Győri Gyerekegyetem kis hallgatói a Széchenyi István Egyetemen

A digitalizációról tanulnak a Győri Gyerekegyetem kis hallgatói a Széchenyi István Egyetemen
Az idén már hatodik alkalommal hirdették meg a Győri Gyerekegyetemet a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésében. Június 26. és 30. között az általános iskolások színes programokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományok és a technológia világával, betekinthetnek az egyetem izgalmas életébe, élményszerű és játékos formában kerülhetnek közelebb az intézmény gazdag képzési kínálatához.

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis intenzív, játékos elemeket is tartalmazó nyári tábora során a gyerekek egy rövid időre egyetemistákká válhatnak, különleges előadásokon vehetnek részt, kutathatnak, kísérletezhetnek, alkothatnak, laborokat látogathatnak. Az idei év fő témája a digitális világ sokszínűsége.

„A Győri Gyerekegyetem jellegzetessége, hogy az általános iskolás korosztályt bevezetjük az egyetem titokzatos, rendkívül izgalmas világába. Megmutatjuk számukra, hogy mennyire színes a Széchenyi István Egyetem kínálata, mi mindent lehet itt tanulni, mennyi érdekes technológiai fejlesztéssel és kutatással lehet foglalkozni” – fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Interaktív Élményközpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a résztvevőknek gyermeknyelven mutatják be többek között a drónok, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a robotok és a digitalizáció világát. Mindeközben a gyerekek olyan különleges helyekre juthatnak be, mint az intézmény laboratóriumai, a világelithez tartozó hallgatói csapatok bázisai, a mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaság.

„A Győri Gyerekegyetem segítségével már az általános iskolásokkal is megismertethetjük a Széchenyi István Egyetemet, ráadásul játékos formában hasznos tudást nyújthatunk számukra. A digitalizáció az életünk része, amelynek számos elemét, használatát már gyermekkorban érdemes megismerni” – emelte ki prof. dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja, aki az idei tábor nyitóelőadását tartotta „Hogyan írjunk leckét a mesterséges intelligencia támogatásával, és hogyan ne?” címmel. „Előadásomban a ChatGPT használatát mutattam be. Arról beszéltem, milyen veszélyei vannak, ha rosszul kérdezünk tőle, és mennyiben tud segíteni, ha jól használjuk” – hangsúlyozta.

A kis egyetemistákat a héten a Széchenyi István Egyetem oktatói, szakemberei nagyelőadások és szemináriumok keretében vezetik be a tudományos világba. Találkozhatnak a sikeres hallgatói csapatokkal, köztük a közelmúltban újabb világrekordot felállító SZEnergy Teammel.

A kínálatból a sport- és szabadidős programok sem hiányozhatnak, emellett a Mobilis különleges világa, a könyvtár- és kampusztúra teszik felejthetetlenné a programot, amely pénteken a gyerekek diplomaátadójával zárul.

Lead fotó: A Gyerekegyetem kis hallgatói az Arrabona Racing Team központjában a csapat sikereinek titkáról hallhattak érdekes részleteket. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!