A dark neten árulják a hamis oltottsági igazolást vásárlók személyes adatait Moszkvában

A dark neten árulják a hamis oltottsági igazolást vásárlók személyes adatait Moszkvában
Kiberbűnözők árulják a hamis oltási igazolást vagy tesztet vásárlók személyes információit Oroszországban. 130-180 forintot kell fizetni egy-egy listán szereplő egyén adataiért.

Létezik egy lista Oroszországban, mely a hamis oltási igazolást vagy PCR-teszt eredményt vásárlók személyes adatait tartalmazza. A kiberbűnözők a sötét webes fórumokon és Telegram-csatornákon értékesítik az információkat. Az adatbázisban szerepelnek az útlevél-, személyi-, és telefonszámok, a lakcímek, illetve a kamudokumentumok átvételének dátumai.  Az esetről a 24.hu számolt be.

Az ügy akkor került napvilágra, amikor a Kommersant orosz lap egyik újságírója beszélt az egyik dark netes eladóval, aki 120 ezer dollárért, azaz körülbelül 38 ezer forintért kínált fel neki egy 1000 sort tartalmazó adatbázist.

Jevgenyij Antipov, Az „Eye of God” Telegram-csatornát működtető programozó arról számolt be a lapnak, hogy követ egy adatbázist, mely több mint félmillió moszkvai lakos személyes adatait tartalmazza. Egy-egy listán szereplő személy adatai 130-180 forintba kerülnek.

Szakértők szerint a vásárlók zsarolási céllal szeretnék felhasználni az információkat, mivel az oltással kapcsolatos hamisítás Oroszországban akár egy év börtönbüntetéssel is járhat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!