A bitcoin alapú sportfogadás lényege - vendégszerzőnk írása

A bitcoin alapú sportfogadás lényege - vendégszerzőnk írása
A bitcoin alapú sportfogadás számtalan előnnyel jár egy fogadó és a fogadási oldal számára is. A következőkben megnézzük az alapokat és bemutatunk néhány ilyen előnyt is!

A kriptovaluták és a fogadás

Manapság már egyre többen beszélnek a kriptovalutákról, bitcoinról és egyáltalán, az egész decentralizált digitális pénzügyi világról. Ennek több oka is van, egyrészt technológiailag nagyon fejlett hálózatról van szó, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy azt a sok száz millió embert is be tudja vonni a pénzügyi tranzakciók világába, akik eddig igazából nem rendelkeztek bankkártyával, bankszámlával és teljes egészében a készpénz világában mozogtak.

Másrészt pedig elkezdtek feltűnni a kriptovaluták körül olyan nevek, akik azért a megbízhatóságot és a hitelességet is erősítik, Magyarország vonatkozásában Sebestyén Balázs, a világ többi része kapcsán pedig például Elon Musk az, aki sűrűn nyilatkozik pozitív vonatkozásban a bitcoinról. És BTC-vel ma már szinte mindenért lehet fizetni, rendelhetünk pizzát, vehetünk ruhákat, vehetünk autókat, de az online kaszinókban vagy éppen online bukmékereknél is könnyedén fizethetünk a legnagyobb kriptovaluták mellett a többi közül is egyre többel. A bitcoin fogadás pedig egyre népszerűbb és egy roppant könnyen használható fizetési mód. Így ma már azért a legtöbb bukmékernél meg fogjuk találni a fizetési módok között, sőt léteznek olyan fogadási oldalak is az interneten, ahol már csak kriptovalutákkal lehet fizetni. Az egészhez mindössze egy kis előkészületre van szükség:

• iratkozzunk fel egy online bukmékernél,

• hozzunk létre egy kriptotárcát,

• csatlakozzunk egy kriptotőzsdéhez,

• vásároljunk bitcoint a tárcánkba és

• fizessük be az első összeget a bukmékernél.

A bitcoin használatának előnyei

És egyáltalán nem csak divatról van szó, számtalan előnye lehet annak, ha bitcoinban fogadunk. Ezek egyike az, hogy nincsenek külső felek a folyamatban, nem kell bank és szabályozó hatóság. Tehát egy bankkártya esetén a bank a közvetítő és simán előfordulhat, hogy valamelyik tranzakciónkat nem engedélyezik, vagy elhúzódik a jóváhagyása akár napokra is. A bitcoinra jelenleg nem vonatkoznak nagyon egyértelmű szabályok, de nem is a jogi státusza a lényeges ebben a kérdéskörben, hanem a tény, hogy nem vaguynk kiszolgáltatva egy külső félnek. Szakértőnk, Aladár Kollar szerint léteznek már olyan blokklánc-technológiák is, amelyekhez már csak egy eszközre van szükség és nem kell internet sem. Azaz hidegtárcák segítségével mindig tudjuk magunkkal vinni coinjainkat, műholdas és rádiós technológiák segítségével pedig akár egy sivatag közepéről is végrehajthatunk egy bitcoin-mozgatást. Persze ez utóbbi még elég modern és kísérleti technika, de reménykeltő.

A bitcoinnak köszönhetően ráadásul egyre több lehetőségünk van a fogadásra, hiszen nagyon sok szabályozatlan piacon működő bukméker kínálja szolgáltatásait BTC-ért cserébe, így pedig a BTC lehetővé teszi, hogy az ügyfelek direktben legyenek kapcsolatban a fogadási oldallal. Ez az oka annak is, hogy gombamód szaporodnak azok az oldalak, ahol már csak kriptovalutákat lehet használni. Ráadásul pedig vannak a világon olyan országok, ahol szigorú banki szabályok miatt például nem lehet utalást teljesíteni vagy bankkártyás fizetést bonyolítani egy külföldi fogadóirodával szemben az interneten, de a bitcoinnál emiatt nem kell aggódnunk.

Pont ez az, amiért sok kormányzat és szakértő is párhuzamot von a kriptovaluták és a darkweben zajló internetes bűnözés között, pedig elvileg a szektor ezen már rég túllépett. Egy fogadónak még azért is jó a bitcoin, mert egy banki átutaláshoz képest jelentősen olcsóbb. De nem csak a bankokkal, hanem napjaink legnépszerűbb internetes fizetési módszereivel, az e-pénztárcákkal is nagyon versenyképes ez a lehetőség. A Neteller pédául minden egyes kiutalásunk után 3%-ot levon az utalás összegéből, de vannak olyan szolgáltatások, ahol 10-30% is lehet ez a díj. Természetesen a bitcoin sem ingyenes teljesen, de itt a teljes összeg kevesebb, mint 1%-át kell csak fizetnünk.

Sebesség és anonimitás

És nincs gyorsabb a kriptovalutáknál. Ha megnézzük bármely bukméker fizetési módokra vonatkozó kis táblázatát, azt fogjuk látni, hogy az e-pénztárcák esetén néhány órán belül kapjuk meg a pénzünket, banki átutalásoknál viszont akár 5-7 napba is telhet, mire megérkezik az összegünk. És bár mostanában pont a népszerűsége miatt elég zsúfolttá vált a bitcoin blokklánca, így a BTC tranzakciók sem azonnaliak, már de bőven versenyképesek az e-pénztárcákkal, a banki módszerekhez képest pedig dimenziókkal gyorsabb fizetést tesznek lehetővé. Ráadásul ezen fizetések eléggé anonimak, így ha nem szeretnénk, hogy a bankunk lássa, hogy mennyi pénzt fogadunk el vagy milyen külföldi számlákra utalunk, akkor a kriptovaluták jó opciót jelentenek. És itt nem kell megint illegális dolgokra gondolnunk, de például egyes országokban simán befolyásolhatja a hitelfelvételi esélyeinket, ha sportfogadási oldalakra küldjük a pénzünket.

A bitcoin sem nevezhető teljesen anonimnak, hiszen egy szakértő a tárcák címei alapján képes lehet beazonosítani minket, ha nagyon ragaszkodunk az információink elrejtéséhez, akkor választhatunk olyan kriptovalutákat is, amelyek még magasabb szintjét képviselik az adatok védelmében (pl. dash vagy monero). Plusz használhatunk mixer-szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy a bitcoin tranzakcióinkat más tranzakciókkal keverjék, így aztán végképp nem vagyunk azonosíthatóak. De alapvetően nem ez a lényeg, hiszen a bitcoin gyors, speciális bitcoin bónuszokat használhatunk és nem kell küzdenünk mindenféle jóváhagyási folyamatokkal, csak a tárcánkban kell lennie néhány coinnak és már jók is vagyunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!