A Microsoft segít a főnöknek a körmünkre nézni a home office-ban is

A Microsoft segít a főnöknek a körmünkre nézni a home office-ban is
A Produktivitás-mérőnek elnevezett alkalmazással a főnökünk megnézheti, hogy mennyi időt töltöttünk e-mailezéssel, a Teams-en és az Office különféle programjaiban.

Az alkalmazást még októberben jelentették be és november közepétől lehet hozzáférni. A lényege nagyjából annyi, hogy rálátást biztosít a munkáltatónak arra, hogy a Microsoft termékeivel mennyi időt szöszöl el a munkavállaló. Az így kinyert adatokból pedig a program felállít egy produktivitási értéket (ennek a maximuma 800 pont lehet), amit aztán az iparág többi cégének mutatójával még össze is lehet hasonlítani.

Néznek mindent is a Microsoft számlálói

Az alapinformációk mellett olyan elsőre furcsának tűnő adatokat is vezet az applikáció, minthogy a munkavállaló hányszor kapcsolta ki-be a kameráját a Teams-konferenciák alatt. Ez a fajta ellenőrzés persze felvet bizonyos személyiségvédelmi aggályokat, vélhetőleg az EU területén a GDPR következtében nem is lehet majd ebben a formában használni a Produktivitás-mérőt.

1984 és társaik

A járvány kitörése óta a megnövekedett otthoni munkavégzéssel egyidejűleg jelentkezett munkáltatói oldalról az ellenőrzés igénye is. Például nagyot ugrott egy Sneek nevű alkalmazás letöltéseinek a száma is, ez azt csinálja, hogy 5 percenként a webkameránk fotót készít rólunk, ahogy a számítógépünk előtt ülünk, nyilvána  munkavállalók nem jó kedvükben töltötték ezt le, hanem azért, mert megondták nekik, hogy telepítsék ezt a programot.

(via Business Insider, Kép: az Apple ikonikus 1984-es reklámja, amit itt lehet megnézni)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …