A Holdon találhatunk megoldást a klímaváltozásra

A Holdon találhatunk megoldást a klímaváltozásra
2025-ben már a Holdon termesztene növényeket egy ausztrál űrkutatási start-up, aki az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) segítségével vinné véghez ezt a feladatot

A Lunaria One ausztrál űrkutatási start-up cég pénteken indította el azt a kísérleti projektet, amely azt akarja kideríteni, hogy lehet-e növényt termeszteni a Hold felszínén. Hosszú távon olyan növények meghonosítása a cél, amelyek élelmiszert, gyógyszert és oxigént biztosítanának az emberi élet megteremtéséhez a Holdon. Caitlin Byrt, az ANU Biológiai Kutatóintézetének és Űrkutatóintézetének tudósa rendkívüli lehetőséget lát a küldetésben, mivel a kísérlet meghatározhatja, milyen növények képesek elviselni a Holdon lévő szélsőséges feltételeket.

A kutató szerint a Holdon véghez vinni tervezett kísérlet tapasztalatait később földi körülmények között is alkalmazni lehet az élelmiszertermelésben, hiszen a Földön is komoly gondokat okoz a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás. A Holdra szánt növényfajtákat az alapján válogatják ki, hogy milyen gyorsan csíráznak ki, nőnek meg és mennyire viselik el a szélsőséges hőmérsékletingadozásokat.

Az egyik jelölt a füvek családjába tartozó, Ausztráliában őshonos Tripogon loliiformis, amely hónapokig kibírja víz nélkül, és jól tűri a szélsőséges körülményeket. A magokat a SpaceIL űrvállalat Beresheet 2 űrhajójával juttatják el a Holdra. A leszállás után 72 órán keresztül figyelik a növények növekedését és állapotát, az adatokat pedig visszaküldik a Földre.

(MTI)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!