A Google megalkotta az egészségügy számára a ChatGPT-szerű chatbotját

A Google megalkotta az egészségügy számára a ChatGPT-szerű chatbotját
MedPaLM néven mutatta be a Google a Google Research és leányvállalata, a DeepMind közös, mesterséges intelligencián alapuló fejlesztését, a nyílt forráskódú, orvosi célokra szánt nagyméretű fejlesztését. Ez egyesíti a HealthSearchQA-t, az online keresett orvosi kérdések új, szabadon megválaszolható adathalmazát hat további, nyílt kérdés-felelet adathalmazzal, amelyek orvosszakmai vizsgálatokat, kutatásokat és fogyasztói lekérdezéseket tartalmaznak.

A referenciák a modell válaszokat több szempont értékelésének módszerével alakítják ki; figyelembe véve a tényszerűséget, pontosságot, a potenciális ártalmakat és potenciális hajlamokat. A HealthsearchQA adatbázisa 3375 gyakran feltett lakossági kérdés, megalapozott orvosi diagnózisok és a hozzájuk kapcsolódó tünettan figyelembevételével állt össze. Egy orvosszakértőkből álló csoport megállapítása szerint a MedPaLM által adott válaszok döntő többsége (több mint 92 százaléka) megegyezett a szakemberek válaszaival is.

A chatbotok olyan fejlett szoftverek, amelyek az emberhez hasonló interaktív kommunikációra képesek írásban és szóban, valós személy beavatkozása nélkül. Eddig általában webáruházakban, közösségi portálokon, céges weboldalakon hasznosították. Előnyük, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor használhatók, okosak, gyorsak és olcsóbbak az emberi munkánál. Egyszerre szinte korlátlan számú ügyfelet tudnak kiszolgálni, és képesek fejlődni, azaz tanulni is.

A ChatGPT néven futó, mesterséges intelligenciával működő chatbot már valósághű és intelligens hangzású szöveget hoz létre. A San Franciscóban működő OpenAI szoftvercég 2022. november végén tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé. A GPT a Generative Pre-Trained Transformer rövidítése; ez a nagy nyelvi modell olyan neurális hálózatokon alapuló rendszer, amely hatalmas mennyiségű meglévő, ember által generált szöveg feldolgozásával tanulja meg feladata elvégzését.

A Microsoft is szorosan együttműködik az OpenAI csapatával; egymilliárd dollárral támogatta a GPT-3 és GPT-3.5 nyelvi modellek fejlesztését. Emiatt a Microsoft felhőszolgáltatásának ügyfelei ez év januárjától az OpenAI szolgáltatásához már közvetlenül is hozzáférhetnek.

A Google vadonatúj MedPaLM-ja ennek az informatikai fejlődésnek fontos állomása, mely tartalmában az egészségügyet helyezi a középpontba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!