500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben, a tiéd köztük van?

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben, a tiéd köztük van?
A facebookos adatszivárgás után egy másik közösségi oldalnál is komoly probléma ütötte fel a fejét.

Több mint 500 millió LinkedIn-felhasználó adatát tartalmazza az az adatbázis, amelyhez hackerek kínálnak hozzáférést a megfelelő pénzért cserébe – jelentette a Cybernews. A portál egy vizsgálata során megállapította, hogy a csomagban valóban LinkedIn-profilokhoz köthető információk szerepelnek, köztük e-mail-címek, nevek, illetve telefonszámok, munkahelyi adatok, továbbá más közösségi platformra mutató linkek.

Az egyelőre nem világos, hogy az adatok miként jutottak a hackerek kezébe, de a kiberbűnözők egy kétmillió profilt tartalmazó, úgynevezett mintacsomagot is közzétettek, hogy bizonyítsák: a kikerült információk valódiak.

A szakértők ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy az adatbázis korábbi szivárgások eredményeként duzzadt ekkorára, és az sem biztos szerintük, hogy a benne szereplő információk a LinkedIn-ről lettek lelopva. Egyébként az oldal üzemeltetője is ezt valószínűsíti, már csak azért is, mert a LinkedIn elmondása szerint náluk nem történt adatvédelmi incidens.

Azt egyelőre megjósolni sem lehet, pontosan milyen következményei lehetnek egy ilyen adatszivárgásnak, de a kikerült információk így is értékesek a hackerek számára. Ezeket ráadásul adathalász támadásokhoz is felhasználhatják a bűnözők.

A Facebooknál éppen a napokban történt egy hasonló incidens, ami szintén több mint félmilliárd embert érint.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!