5+1 dolog, amit érdemes tudni a kártyás fizetés biztonságáról!

5+1 dolog, amit érdemes tudni a kártyás fizetés biztonságáról!
Magyarország világszinten is előkelő helyet foglal el az érintésmentes fizetések terén. A magyar fogyasztók mindennapjaik során tapasztalhatják a kontaktmentes tranzakciók kényelmét, érintésmentes kártyával, vagy más, érintésmentes fizetésre alkalmas mobil eszközeikkel gyorsan és egyszerűen fizethetnek az értékesítési helyeken. A Visa szakértői most összefoglalják, miért érezheti magát biztonságban a kártyájával fizető vásárló, és azt is elárulják, hogy a Tokió 2020 Olimpiai Játékokra várva az ügyfelek már Visa olimpiai játékok témájú kártyát is használhatnak vásárlásaikhoz.

Európa-szerte már nemcsak kényelmi szempontok miatt választjuk a készpénzmentes fizetést az üzletekben és online vásárlásoknál. A Visa Back to Business tanulmánya rámutat, hogy a fogyasztók vásárlási szokásaiban jelentős változás következett be. A vásárlók közel kétharmada (65%) állítja, hogy szívesebben használná a jövőben is ugyanilyen gyakran vagy még többször az érintés nélküli fizetést, mint jelenleg, és csak 16%-uk mondja, hogy visszatérne régi, világjárvány előtti fizetési módszereihez. A kisvállalkozások úgy látják, hogy az érintésmentes fizetés számukra mentőöv, és a kis- és középvállalkozások 74%-a arra számít, hogy a fogyasztók továbbra is inkább az érintés nélküli fizetéseket részesítik előnyben, még a koronavírus-járvány után is.

Kontinensünkön továbbra is folyamatos az érintés nélküli mobil és online fizetések iránti fogyasztói igény, az üzletekben végrehajtott Visa-fizetések több mint 80%-a már kontaktmentes Európában (2021. március). Magyarország a világ egyik éllovasa az érintés nélküli fizetések terén: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 első negyedévében az összes kártyás vásárlás 97%-a érintésmentes volt.

Az okostelefonok, az okosórák és más internetre csatlakoztatott eszközök új fizetési élményeket tesznek lehetővé az alkalmazáson belüli, online és a személyes fizetések terén egyaránt. A Visa célja, hogy az ügyfelek pénzének biztonságát garantálja, függetlenül attól, hogy milyen módon használják kártyájukat. A kártyatársaság - a bankokkal és a fizetési ágazat egyéb szereplőivel együtt – számos biztonsági réteg segítségével nyújt védelmet a fizetések során, beleértve az érintés nélküli fizetéseket is.

1. A Visa már azelőtt biztonságos hátteret alakít ki, hogy a fogyasztók elindítanának egy fizetést - kártyájuk adatait chipben vagy digitális „tokenek” segítségével tárolják, amelyek biztosítják, hogy csak az arra felhatalmazottak olvashassák le azokat. „A Visa Token szolgáltatásunk keretében a kártyabirtokos 16 számjegyből álló kártyaszámát egy biztonságos „tokennel” helyettesítjük, amely megvédi az alapjául szolgáló kártyaszámot a csalóktól. Ezt a módszert már több mint 615 ezer kereskedő alkalmazza sikeresen a digitális kereskedelem támogatására világszerte 193 országban. A tokenek az e-kereskedelem láthatatlan hátvédei, amelyek használatából az egész ökoszisztéma profitálhat. A kártyakibocsátók, a kártyaelfogadók, a kereskedők és a fogyasztók mindannyian különböző, közvetlen előnyöket élvezhetnek, többek között a csalások csökkentését, vagy a különböző eszközön elérhető egyszerű használatot.” - mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. 2021 márciusra a Visa hálózatában globálisan kibocsátott tokenek száma elérte a kétmilliárdot.

2. A Visa olyan technológiákat is biztosít a bankoknak, amelyek segítenek ellenőrizni, hogy a vásárló valóban a kártya jogos birtokosa-e – vagy háttér-rendszereken keresztül, vagy megerősítő információt kérve a vásárlótól, például jelszót, egyedi kódot, vagy ujjlenyomatot.

3. Továbbá, amikor a fogyasztók adatai a Visa hálózatába bekerülnek, egy, a hét minden napján éjjel-nappal működő globális kiberbiztonsági rendszer védi azokat. A Visa mesterséges intelligenciát is alkalmaz, hogy valós időben észlelje, ha valaki más használná a fogyasztók kártyaadatait.

4. Amennyiben mégis csalás történne, a Visa célja biztosítani, hogy a kártyabirtokos pénze továbbra is védve legyen. A Visa irányelvei közé tartozik a Zéró Felelősség, amely a Visa kártyákat kibocsátó bankokat kötelezi. Ha a Visa kártyabirtokos olyan tranzakciót észlel, amit nem ő kezdeményezett és azt jelenti bankjának, akkor a bank köteles ezt kivizsgálni, így gyorsan orvosolhatja a problémát.

5. A Visa emellett védelmet nyújt a kártyabirtokosok számára, ha az általuk megvásárolt árukat vagy szolgáltatásokat nem szállították le vagy nem a várt állapotban érkeztek. Ide tartozik például, ha a kártyabirtokos online vásárolt, és rossz terméket küldtek neki, de nem tudja visszaküldeni, vagy ha egy légitársaság csődje miatt törölnek egy járatot. Ha a kártyabirtokos nem tudta rendezni az ügyet közvetlenül a kereskedővel, a Visa által kialakított vitarendezési (vagy „chargeback”) eljárás segíthet a kártyabirtokos bankjának visszakövetelni a pénzt a kereskedő bankján keresztül.

+1 A digitális fizetések elősegítik a közösségi távolságtartást is, ami jelenleg egészségügyi szempontból rendkívül aktuális.

Bankkártyája nemcsak biztonságos, hanem egyedi tervezésű is lehet, igazodva az idei év egyik legfontosabb nemzetközi eseményéhez, amely minden szempontból különleges. A 2020-as tokiói olimpiai játékokat a tavalyi évben rendezték volna meg, a világjárvány miatt azonban el kellett halasztani, amire korábban eddig nem volt példa. A sportolók most extrém körülmények között és szigorú egészségügyi intézkedések mellett készülnek.

A Visa a Takarékbankkal közösen olimpiai játékok témájú bankkártyák kibocsátásával tiszteleg az esemény előtt. A „Visa Olimpiai Játékok Tokyo 2020” bankkártyának még az elnevezése is különleges, mivel annak ellenére, hogy az eseményt 2021-ben rendezik meg, a szervezők úgy döntöttek, megtartják az előző évi dátumot. A kártyán ikonikus japán témák szerepelnek, mint például a szamuráj vagy a gésa. A betéti kártyát új bankszámlához lehet igényelni, valamint meglévő kártya cseréjét is kérhetik az ügyfelek a bankfiókokban, online, a Takarék VideoBankban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!